Denník N

Prvý pandemický horor v priamom prenose. Príbeh výletnej lode počas epidémie, ako ho kamerami zachytili obete

Foto - HBO
Foto – HBO

Zo záberov pasažierov v karanténe na lodi vznikol silný dokument Posledná plavba.

Na drámu lode Diamond Princess sme vo víre pandémie zabudli. Iba rok uplynul odvtedy, čo sme všetci sledovali, ako sa luxusné výletné plavidlo ako jedno z prvých ohnísk epidémie vírusu za hranicami Číny zmenilo na moderný Titanic.

Keď vlani 20. januára vyrážalo 2666 cestujúcich a 1045 členov posádky z japonskej Jokohamy na okružnú cestu po juhovýchodnej Ázii, na celom svete boli presne štyri potvrdené prípady nákazy koronavírusom mimo čínskej oblasti Wu-chan, kde epidémia odštartovala. Správami o vzdialenom nebezpečí na pevnine sa turisti na mori nenechali vyrušovať. Užívali si zábavné aktivity, výlety na člnoch popri pobreží Vietnamu, robili si rodinné selfíčka a klasicky nudné videá z dovolenky.

Prvé vážne signály, že sa čosi deje, zachytili na spiatočnej zastávke v Japonsku. Usmievaví zdravotníci im zmerali teplotu.

Keď sa mala cesta končiť, plavidlo vysoké ako dva vežové domy 13. februára zakotvilo v jokohamskom prístave a zbalení pasažieri sa chystali vystúpiť na pevninu, prekvapil ich z palubného rozhlasu hlas kapitána, že sa musia pobrať späť do svojich kajút.

Niektorí sa potešili, brali to tak, že majú deň dovolenky k dobru. Zábava na palube pokračovala, ďalej sa tancovalo, popíjalo v baroch, ľudia hrali biliard, kúpali sa v bazénoch a jazdili na toboganoch. Cestujúcich informovali, že v Hongkongu pristúpil muž, ktorý mal koronavírus, na lodi sa zdržiaval päť dní. Situácia je pod kontrolou, ubezpečovali ich.

Uzemnilo ich až ďalšie hlásenie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie