Denník N

Analytik Smatana: To, že neočkujeme najstarších, sa nám môže v lete vrátiť aj s úrokmi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Očkovať proti covidu by sa mali aj deti. Otázne podľa analytika Martina Smatanu je, či by očkovanie malo byť povinné alebo dobrovoľné a ako pristupovať k deťom, ktoré očkované nebudú.

Analytik Martin Smatana v rozhovore hovorí, čo čaká nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského,

  • ako by sme mali zmeniť očkovanie,
  • prečo treba očkovať deti,
  • ako zmení podľa neho situáciu Veľká noc,
  • aké bude nasledujúce leto.

Pred dvomi mesiacmi ste prekonali covid, mali ste ťažší priebeh, boli ste aj v nemocnici. Teraz sa už cítite tak zdravo ako pred chorobou?

Už je to takmer tam. Profesionálny atlét zo mňa asi už nebude, ale som vo finálnych fázach rehabilitácie. Minulý týždeň som už bol aj behať, má to síce ďaleko od behu, lebo som trochu pribral, ale už sa aspoň aktívne hýbem.

Máte aj nejaké iné problémy?

Drobné áno. Kapacita pľúc ešte nie je úplne ako predtým. Ale hlavné pocovidové príznaky, ktoré ma trápili, výpadky sústredenia a pamäte, to už pominulo.

Pred ochorením ste vedeli o covide veľa, prekvapilo vás niečo, keď ste ho zažili?

Je úplne iné, keď človek robí štatistiky a keď je štatistikou. Do nemocnice som sa dostal možno vinou vlastnej arogancie, hovoril som si, že mne sa to nestane, lebo som mladý, bez rizikových faktorov a o chorobe viem veľa. Prekvapilo ma, aký zákerný je vírus. Pár hodín pred hospitalizáciou som mal konferenčný hovor s Európskou komisiou, kde som viac ako dve hodiny bez problémov debatoval. Tú istú noc som skončil v nemocnici. Prekvapilo ma, ako rapídne to postupuje.

Minulý týždeň nastúpil do funkcie nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Vy sa zdravotníctvu venujete dlho, poznáte ho?

Nie, vôbec ho nepoznám. Pán generál sa nezúčastňoval na konferenciách, debatách alebo rokovaniach o rozpočtoch, ani keď išlo o nemocnicu v Ružomberku, ktorá spadala do jeho pôsobnosti, lebo je vojenská. Na ministerstve som skončil skôr, ako nastúpil do ružomberskej nemocnice, ale ani predtým sa nezúčastňoval na rokovaniach, ktoré sa týkali nemocníc. Je to teda pomerne neznáma osoba v zdravotnej politike.

Celý rozhovor s Martinom Smatanom (Autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

Čo budú jeho hlavné úlohy, ktoré bude musieť v najbližších dňoch a týždňoch na ministerstve vyriešiť?

Prvé, čo ho čaká, sú najväčšie výzvy týchto dní – očkovanie, testovacia stratégia a covid automat. Ešte ani nedorieši tieto problémy a hneď bude musieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie