Denník N

6 zážitkov, za ktoré vás budú deti po výlete do Košíc milovať

Na zábavnú rodinnú dovolenku netreba chodiť ďaleko. Košice ponúkajú viacero možností, ako uchvátiť deti aj dospelých.

Nech už sú vaše deti v akomkoľvek veku, o príležitosti, ako ich na čerstvom vzduchu zabaviť a unaviť, v Košiciach jednoznačne nie je núdza.

Plánujete romantický víkend? Máme 5 tipov, kam ísť na rande v Košiciach

Pri prechádzkach v prírode si môžu vyskúšať korčuľovanie v obľúbenom lesoparku, spoznať zvieratká a dinosaury z miestnej zoo, zdolať časť Cesty hrdinov SNP, zajazdiť si na norikovi muránskom alebo na detskej železnici. Máte čo robiť, aby ste všetko stihli za jeden víkend.

Ľahko dostupná príroda v obľúbenom lesoparku

Na víkendovom výlete vám vyšlo počasie a láka vás opustiť brány Starého Mesta a širšieho centra. Vyvezte sa autobusom 71 alebo 72 na konečnú a vystúpte na zastávke Lingov, odkiaľ sa za približne desať minút dostanete k vstupu do vychýreného furčianskeho lesoparku.

3,5 kilometrovú trasu s viacerými posedeniami na opekanie si užijete v každom ročnom období. Asfaltový chodník je tiež skvelou voľbou pre rodičov s kočíkom, ktorí si chcú voľný deň užiť na čerstvom vzduchu. Naším tipom je sedemkilometrová prechádzka na Zelený dvor a späť na sídlisko Furča.

Staršie deti sa v lesoparku môžu zdokonaľovať v cyklistike alebo korčuľovaní – málokde nájdete taký skvelý priestor na bezpečný a ničím nerušený pohyb v prírode. V lesoparku sa zoznámite aj so širokou škálou rastlín, húb a drevín a nezabudnite si všimnúť okrasnú tabuľu vyrezávanú košickým rezbárom.

Tajuplná cesta s výhľadom za odmenu a vzácne kone

Ak máte na prechádzke radi cestu za konkrétnym cieľom, vyberte sa z malebného údolia Čermeľ na Chatu Hrešná po červenej značke. Tajuplná cesta v sebe schováva hneď niekoľko výziev – zdolanie strmej záhradkárskej časti, prechod lesnou cestou s rôznymi náboženskými vyobrazeniami na stromoch až po nádherné kavečianske lúky.

Už samotná päťkilometrová túra vás určite uchváti, obzvlášť ak sa na púť vyberiete počas jasného dňa, no odmenou na konci bude najpopulárnejšia chata nad mestom – Hrešná, ktorú prevádzkuje sympatický párik Tomi a Vera.

Poseďte si, nazbierajte sily a obdivujte ďaleké kopce a kameňolom Hradová. Hrešná je navyše domovom výnimočného plemena koní – norika muránskeho, s ktorým sa môžete bližšie zoznámiť v rámci vychádzkovej hodiny. Nezabudnite preto deťom zbaliť do ruksakov malý úplatok – výmenou za kúsok mrkvy si ľahko nájdu nového štvornohého kamoša.

Lesmír cyklistických možností

Dobrodružným rodičom odporúčame vyskúšať sieť lesných cyklotrás, ktorú dobre pozná každý poriadny bajker v meste. Stará sa o ňu občianske združenie KE.CY – Košické cyklotraily – a jeho podporovatelia, ktorí usilovne zveľadujú jazdenie nad mestom.

Vôbec neprekáža, ak ste na víkend prišli bez bicyklov. Pre celú rodinu si ich môžete prenajať napríklad v cyklopredajni Bikere a zajazdiť si na singletrackových cyklotrasách na území slávnej rekreačnej časti Košíc, na Bankove.

Nájdete tu 25 kilometrov značených cyklotrás rôznych obtiažností. Ak si nie ste úplne istí, ako na trailové jazdenie, pokojne kontaktujte KE.CY prostredníctvom ich sociálnych sietí alebo smelo oslovte niekoho priamo na mieste v lese. Košickí bajkeri vždy ochotne poradia.

Najbližšie si zoberte na noc do Košíc bicykel a spoznajte mesto týmito trasami.

Navštívte zvieratá, mláďatá a dinosaury

Čo by to bol za rodinný výlet, ak by ste sa nevybrali pozrieť zvieratká do zoo? ZOO Košice je najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku a treťou najväčšou v Európe.

Okrem obľúbených tučniakov, tuleňov, tigrov, levov a rôznych opíc sa v poslednom období košická zoo teší aj z nových prírastkov. Nájdete tu napríklad mláďatá antilopy nilgau alebo rozkošných súrodencov medveďa hnedého – pomenovali ich Máša a Filip. Zvieratá môžete pravidelne vidieť aj v akcií a zúčastniť sa kŕmenia surikát a tučniakov, alebo tréningu tuleňov.

V ZOO Košice môžete celý deň pohodlne spoznávať až 285 druhov zvierat, asfaltové chodníky po celom areáli potešia aj rodičov s kočíkmi a na každom rohu nájdete aj stánky s občerstvením či preliezky pre trochu akrobatické odreagovanie.

Výletom do zoo zabodujú aj rodičia detí, ktoré momentálne viac lákajú živočíchy z čias minulých. Súčasťou košickej zoo je aj DinoPark plný prehistorických výjavov a zážitkov. Nevedeli ste deťom doteraz vysvetliť, aký veľký bol taký stegosaurus? Nelámte si viac hlavu, po tejto prehliadke na to zaručene nezabudnú.

Ak už ste videli všetky zvieratká a dinosaury, no deťom sa ešte nechce odísť, môžete celodenný program zakončiť jazdou na neďalekej bobovej dráhe. No a ak sa im stále nebude chcieť odísť, najodvážnejší návštevníci majú dokonca možnosť stráviť noc v zoo v drevenom stane. Trúfli by ste si?

Motivujte deti na výlet do prírody palacinkami

Ak potrebujete deti na vychádzku v prírode podplatiť, prichádza na rad obľúbená turistická lokalita v okolí Košíc. Stredisko Jahodná je magické miesto, kde sa takmer každý Košičan aspoň raz v živote učil lyžovať.

Tento výlet preto odporúčame primárne v zime, no počas iného ročného obdobia sa na Jahodnú vyberte čarokrásnou prechádzkou z mesta, ideálne zo sídlisk Terasa alebo KVP. Ak vydržíte kráčať desať kilometrov po značke Cesty hrdinov SNP, za odmenu si na Jahodnej môžete objednať úžasné palacinky, zmrzlinu alebo klasický vyprážaný syr.

Ak je takáto prechádzka pre vás pridlhá, na Jahodnú sa pohodlne dostanete aj na bicykli. Požičajte si bicykle v spomínanom Bikere a pustite sa na výbornú trasu s rozmanitým terénom, ktorú si užijete vy aj vaše deti, a k vytúženej palacinkovej odmene sa dostanete rýchlejšie.

Detskou historickou železnicou na Alpinku

Celodenný program v rekreačnej zóne Alpinka môže mať zakaždým inú podobu. Alpinka sa turistom a návštevníkom teší už desiatky rokov, prvé zmienky o tejto oddychovej lokalite sa datujú ku koncu 19. Storočia.

Dnes na Alpinke nájdete ohniská, reštauráciu, detské ihriská či lanový park Tarzania s 32 prekážkami a takmer 180 metrami lanoviek.

Do epicentra zábavy a fantázie, plnej skákacích hradov, indiánskych stanov, detskej zoo a priestorových hlavolamov, vás dovezie legendárna Detská historická železnica. Takmer štvorkilometrovú jazdu z údolia Čermeľ ťahanú parným rušňom si vaše deti určite dobre zapamätajú a pravdepodobne si ju budú chcieť okamžite zopakovať.

Autor: Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie