Denník N

Venujte pozornosť útoku na slobodu médií v Poľsku

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostred), poľský premiér Matteusz Morawiecki a taliansky exminister vnútra a predseda talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti vo štvrtok 1. apríla 2021. Foto – TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostred), poľský premiér Matteusz Morawiecki a taliansky exminister vnútra a predseda talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti vo štvrtok 1. apríla 2021. Foto – TASR/AP

Jedným z najdepresívnejších objavov posledných rokov je, že EÚ, ktorá trávi toľko času rozprávaním o demokracii, je žalostne neúčinná, pokiaľ ide o obranu demokracie vo vlastných členských štátoch.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Demokracia zomiera v tme. Poľsko, jedna z najkrehkejších demokracií Európskej únie, dnes čelí prízraku noci, ktorá padá na krajinu, keď sa verejnoprávne médiá stali propagandistickými orgánmi vládnucej strany, zatiaľ čo nezávislé súkromné médiá sa dusia. Nakoniec už nedopadá svetlo na zlyhania a zneužívanie moci tými, ktorí sú pri moci, pretože už neexistujú žiadne baterky, ktoré by toto svetlo vrhali. Maďarsko, ktoré už nie je demokraciou, takmer dosiahlo okamih súmraku, keď zanikla tamojšia posledná významná nezávislá rozhlasová stanica. Poľsko je od súmraku ešte ďaleko, ale hrozba je skutočná. V rebríčku svetovej slobody tlače krajina spadla z 18. miesta v roku 2015, keď skončila pred Britániou a Francúzskom, na 62. miesto v minulom roku. (Maďarsko je na 89. mieste.)

Covid? Aký covid?

Keby ste sledovali iba správy poľskej štátnej televízie za posledných štrnásť dní, netušili by ste, že Poľsko je momentálne medzi krajinami, ktoré sú na tom v súčasnosti v boji s covidom najhoršie. Podľa covidového rebríčka agentúry Bloomberg sa Poľsko prepadlo na 50. miesto medzi 53 najväčšími ekonomikami sveta. Horšie sú na tom iba Brazília, Česko a Mexiko. Zapnite si však oficiálne správy a po krátkej zmienke o najnovších číslach covidu sú tu ešte dlhé správy o tom, ako vláda s pomocou očarujúcej armády urýchľuje očkovaciu kampaň a aké hrozné boli výsledky opozície v oblasti verejného zdravia v čase, keď bola pri moci. V ďalších „správach“ sa dozviete, aké vynikajúce sú vzťahy Poľska s USA, najmä v oblasti obrany; koľko peňazí vláda pumpuje do železníc a miestnej samosprávy; ako sú kresťania prenasledovaní po celom svete; a ako bol nedávno odkrytý hrob dokazujúci väčší počet obetí vojnovej nemeckej okupácie. Súčasná propaganda je extrémnejšia, ale aj šikovnejšia ako propaganda poľskej štátnej televízie v poslednom desaťročí komunistickej vlády.

Až keď sa obrátite na nezávislé spravodajstvo TVN24, uvidíte zábery dlhých radov sanitiek čakajúcich pred nemocnicami, pretože už nie sú voľné postele na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a budete počuť lekárov, ktorí vysvetľujú, aká hrozná je v skutočnosti situácia v oblasti verejného zdravia. TVN24 nie je nestranná podľa vzoru BBC, ale robí serióznu žurnalistiku a ukazuje druhú stranu príbehu. Rovnaké skúsenosti s „dvoma realitami“ možno získať pri prechode od štátneho k súkromnému rozhlasu alebo od dokumentov podporujúcich vládu k nezávislým alebo opozičným.

Salámová taktika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie