Denník N

Slabšia čínska vakcína aj priskoré uvoľnenie. Rýchlo očkujúca krajina skončila v tvrdom lockdowne

Vojak kontroluje povolenie na pobyt vonku u cestujúcich v autobuse. Foto - TASR/AP
Vojak kontroluje povolenie na pobyt vonku u cestujúcich v autobuse. Foto – TASR/AP

Koncom marca prešla krajina do lockdownu, aký sme nemali ani na Slovensku. Vo väčšine regiónov môžu ľudia športovať vonku iba od 6. do 9. ráno. Von na nákup či z iného špecifikovaného dôvodu môžu ísť iba dvakrát za týždeň po tom, ako požiadajú o povolenie.

Boli víkendy, keď nemohli ísť na nákup vôbec. A hranice sa na mesiac zatvorili takmer úplne.

Reč je o Čile, juhoamerickej krajine, ktorá sa v posledných týždňoch spomínala vo svetových médiách skôr v pozitívnom svetle. Devätnásťmiliónový štát patrí k najrýchlejšie očkujúcim krajinám na svete, v Čile sa podalo 57 dávok na 100 obyvateľov (asi ako v Británii) a aspoň jednu dávku pichli už tretine populácie.

No napriek tomu zaznamenáva posledné týždne silnú vlnu pandémie covidu-19. Počty prípadov presiahli rekordy z minulej jari a v krajine sú voľné len štyri percentá lôžok pre pacientov v kritickom stave. Ako je to možné?

Účinnosť vakcíny Sinovac

Časť odpovede ponúkol výskum vedcov z Čilskej univerzity, ktorého výsledky zverejnili v utorok. Hovoria o reálnej účinnosti vakcín používaných v Čile.

Krajina očkuje hlavne čínskou vakcínou od firmy Sinovac (došlo im zatiaľ 12 miliónov dávok, tvorí 93 percent podaných dávok), dopĺňa to Pfizerom (milión dávok). Devätnásťmiliónový štát má dostatok vakcín hlavne preto, že začal včas rokovať s firmami a zároveň sa ponúkol, že v krajine môžu prebiehať klinické štúdie.

Reálne dáta však hovoria, že na rozdiel od Pfizeru čínska vakcína Sinovac nechráni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie