Denník N

Vláda mení programové vyhlásenie. Má tam zahrnúť riešenie pandémie? Odpovedá Radičová, Mikloš, Kažimír či Vašečka

Vláda Eduarda Hegera. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vláda Eduarda Hegera. Foto N – Tomáš Benedikovič

Situácia sa za viac než rok výrazne zmenila a reflektovať by to malo aj programové vyhlásenie vlády, ktoré už začína chystať kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO), zhodujú sa analytici a bývalí politici, ktorých oslovil Denník N.

Vláda chce aktualizovať svoje programové vyhlásenie do týždňa a potom ho predloží parlamentu na schválenie. Je zrejmé, že nepôjde o úplne totožný dokument s tým, ktorý prijali vlani na jar, z čiastkových vyjadrení staronových ministrov však zatiaľ nie je zrejmé, aké hlboké zmeny v programovom vyhlásení spravia.

V akom rozsahu sa tam dostane riešenie pandémie covidu, očkovanie, starostlivosť o ľudí, čo chorobu prekonali, alebo to, ako využiť miliardy eur z plánu obnovy, ktoré nám poskytne Európska únia?

Bývalý minister financií Ivan Mikloš si napríklad myslí, že v novom dokumente je potrebné zohľadniť pandemickú a postpandemickú realitu, náklady a dôsledky krízy, poučenie z nej aj stratégiu riadenia krajiny v nových podmienkach.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v stredu po rokovaní vlády však hovoril, že na výrazné zmeny v oblasti školstva nevidí dôvod. Expremiérka Iveta Radičová si, naopak, vo svojej odpovedi na otázku, či je potrebné programové vyhlásenie aktualizovať, všíma, že „máme najdlhšie zavreté školy na svete, prehlbujú sa sociálne nerovnosti detí a študentov, mnohé deti nemali v podstate žiadne vzdelávanie“.

Hegerova vláda musí dokument predložiť parlamentu do 30. apríla, Národná rada ho musí schváliť do šiestich mesiacov od vymenovanie vlády.

Vláda Petra Pellegriniho v roku 2018 po svojom sformovaní tejto téme venovala len minimum pozornosti a po vládnej kríze len skopírovala program tretej vlády Roberta Fica, ktorá bola pri moci dva roky. Zostali tak v ňom aj úlohy, ktoré boli dávno splnené.

Vlaňajšie programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča bolo historicky najrozsiahlejšie. Malo až 121 strán, takmer vôbec sa však nezaoberalo covidom-19, hoci v čase vzniku dokumentu už bolo zrejmé, že ide o celosvetovú pandémiu s obrovskými následkami na spoločnosť a ekonomiku.

Otázky:

  1. Mala by Hegerova vláda zmeniť svoje programové vyhlásenie? Ak áno, čo by mala pri jeho písaní zohľadniť?
  2. Mali by sa tam objaviť zmienky o očkovaní alebo o tom, ako využiť európske peniaze z plánu obnovy?
  3. Kto by mal rozhodovať o pláne obnovy? Premiér alebo minister financií?

Iveta Radičová, sociologička, bývalá predsedníčka vlády

  1. Situácia nie je rovnaká ako pred rokom, preto je nevyhnutné

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie