Denník N

Deti strácajú návyky, nemajú denný režim a priberajú, hovoria rodičia. Aj oni sami sú preťažení (prieskum)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rodičia sa sťažujú aj na online vyučovanie. Až 96 percent rodičov musí deťom učivo dovysvetľovať.

Deti na druhom stupni základných škôl sú doma už šiesty mesiac bez prestávky. Rodičov až tak netrápi to, či sa im v súvislosti s tým zhoršia známky – to je až na chvoste rebríčka najväčších rodičovských obáv.

Drvivá väčšina pozoruje na deťoch problémy vyplývajúce z odlúčenia od kamarátov a vysedávania za počítačom. Viac ako tri štvrtiny oslovených rodičov pozorujú, že sú deti podráždené, nesústredené a priberajú na váhe.

Rodičia sa len bezmocne prizerajú, ako po mesiacoch doma školáci strácajú základné návyky – denný režim, pravidelné vstávanie, denné rituály. Deti sú lenivejšie, strácajú motiváciu učiť sa a odkladajú úlohy na neskôr. Viac ako polovica rodičov hovorí, že deti zatvorené školy berú ako niekoľkomesačné prázdniny.

Príliš dlhé prázdniny

Tieto údaje vyplývajú z prieskumu agentúry Focus pre Inštitút verejných otázok, na ktorom sa zúčastnilo približne 601 rodičov. Išlo o rodiny, ktoré majú aspoň jedno dieťa v 5. až 9. ročníku základných škôl alebo v prvom až štvrtom ročníku osemročných gymnázií. Postoje rodičov agentúra zbierala vo februári 2021, pričom sa rodičov pýtali na ich skúsenosti s vyučovaním od októbra do januára.

Aj samotní rodičia už toho majú dosť. Väčšina z nich pociťuje počas zatvorených škôl väčšiu záťaž. Takmer všetci oslovení rodičia musia popri zamestnaní pomáhať deťom aj vysvetľovať učivo. Prieskum ukázal, že väčšina rodičov musela dokúpiť množstvo techniky, aby sa deti mohli učiť online. Technické problémy trápia najmä rodičov s viac ako troma deťmi.

Aké sú top tri problémy detí počas zatvorených škôl? Chýbajúci kamaráti, veľa času stráveného pri počítači a málo krúžkov po vyučovaní. Myslí si to až sedem z desiatich rodičov.

Problémom číslo jeden je zastavenie prirodzených kontaktov s kamarátmi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie