Denník N

Globálna pandémia študentom nenapíše ospravedlnenku pre budúcnosť

Koronakríza komplikuje situáciu študentom, ktorí si hľadajú brigády, stáže alebo vstupujú na trh práce. Technologická spoločnosť Dell Technologies im otvára dvere, hoci zatiaľ len do virtuálneho priestoru. Stážisti na oddeleniach HR, finance, sales alebo IT pracujú kedy chcú a aj keď nie sú plnohodnotnými zamestnancami, majú v rukách veľkú zodpovednosť.

„V pondelky nepracujem vôbec, vtedy mám celý deň školu, doháňam to počas zvyšných dní v týždni,“ vysvetľuje študent Matúš Jedlička, ktorý v Dell Technologies Slovensko pôsobí ako stážista na oddelení HR. Práve ľudské zdroje, ale aj Sales a ďalšie oddelenia sú v technologickej firme plné študentov na platených stážach. Pracovný čas si môžu vyskladať podľa seba, odpracovať by mali 20 hodín do týždňa. Škola je na prvom mieste. Pre nich aj pre ich zamestnávateľa, ktorý sa im snaží vychádzať v ústrety napríklad pri plánovaní tímových porád.

Matúš študuje medzinárodný manažment so zameraním na nemecky hovoriace prostredie. „Keď som sa hlásil na stáž, chcel som ísť na Sales oddelenie, ale v správnom čase sa mi ozvali z HR, že by som sa im hodil,“ vysvetľuje. Dnes pomáha recruiterom pri prijímaní nových zamestnancov. Okrem iného kontroluje, na akej úrovni sú jazykové schopnosti uchádzačov o prácu.

Študenti v Dell Technologies nepracujú iba preto, aby si privyrobili popri štúdiu. Okrem načerpania pracovných návykov a aplikovania teoretických vedomostí zo školy do praxe, majú možnosť vzdelávať sa v oblasti, ktorá ich zaujíma. Môžu tiež absolvovať množstvo certifikovaných tréningov, ktoré si mnohí neskôr uvádzajú v životopise. „Existuje tu ročný Intern development program, ktorý nám pomáha vzdelávať a rozvíjať sa. Či už sú to prezentačné zručnosti, práca s Excelom alebo stretnutia s inšpiratívnymi ľuďmi,“ hovorí Matúš.

Raz na HR, navždy na HR?

Ak stážista začne pôsobiť na jednom oddelení, nijako ho to nelimituje v tom, aby sa zaujímal aj o iné oblasti. Keď sa „oťukajú“, mnohí zistia, že viac inklinujú k inej sfére. „Máme študentov, ktorí svoju budúcnosť vidia napríklad na finančnom oddelení. Vieme im nájsť mentora alebo ich prepojiť priamo s Finance zástupcami, prípadne vieme naplánovať job-shadowing, kde uvidia čo všetko daná práca obnáša,“ vysvetľuje Mária Tokmarziev, HR manažérka Talent Acquisition tímu.

Stáže študentov nie sú v Dell Technologies novinkou. Mária na HR oddelení pracuje od roku 2011 a už vtedy mala ako recriuiterka stážistov, s ktorými spolupracovala. Nie všetci pritom študujú odbory, ktoré na prvé počutie súvisia s personalistikou. Jedna zo stážistiek študuje chémiu. Aj vďaka tomu, že prichádzajú z rozličných odvetví dokážu do zabehnutých procesov priniesť čerstvý vietor a nový pohľad na svet, ktorým tím posúvajú vpred.

„Sme radi, keď sú študenti proaktívni. Tí šikovnejší prišli s novými nápadmi a dostali tak možnosť viesť svoj vlastný projekt. Študenti nám pomáhajú s každodennými úlohami a sú pre nás veľkou oporou,“ uzatvára Mária Tokmarziev.

Výsledok je dôležitejší ako to kde alebo kedy vznikne

„Dávno pred pandémiou sme podporovali flexibilitu a systém, ktorý voláme connected workplace. Znamená to, že nekladieme dôraz na to, odkiaľ a kedy človek pracuje, kým je práca včas a kvalitne urobená. U stážistov to podporuje zodpovednosť a narábanie s časom,“ vysvetľuje David Kahánek, senior HR Manager Talent Acquisition tímu.

Koronakríza podľa Davida Kahánka výrazne ovplyvnila pracovné prostredie, ako sme ho poznali. Stretnutia s kolegami v online priestore podľa neho vo väčšej miere pretrvajú aj po pandémii, čo zároveň prinesie široké možnosti pri voľbe miesta, odkiaľ chce človek pracovať.

„Nepredpokladám však, že stretávanie sa v práci úplne vymizne. Kamera potláča emócie a prispieva k anonymite. Ľudský kontakt v skutočnom svete je pritom mimoriadne dôležitý najmä pre stážistov alebo mladých ľudí, ktorí ešte len začínajú pracovať,“ dodáva. Bez prítomnosti v kancelárii a nasatia atmosféry nemá človek šancu spoznať firemnú kultúru, ktorá je mimoriadne dôležitá.

Práve tá v Dell Technologies zahŕňa aj škálu CSR aktivít, na ktorých mnohí zamestnanci participujú. Venujú sa dobrovoľníctvu, ochrane prírody, medzikultúrnemu dialógu v globálnom prostredí firmy, bez ohľadu na to, či sú stážistami alebo manažérmi. Zbierať odpadky alebo organizovať firemný gastronomický festival sa predsa len z home officu nedá.

Hľadáš stáž, ktorá ti dá skvelé zručnosti a navyše na ňu budeš mať čas popri škole?

Nájdeš ju v Dell Technologies Slovensko.

Stážisti sú dôležitou súčasťou našich tímov. Radi ich učíme všetko, čo už vieme, ale radi sa učíme aj od nich a počúvame ich nápady. Sami si naplánujú., kedy chcú pracovať a my ich radi podporíme v tom, čo ich najviac baví a zaujíma.

Staň sa jedným z nich v Dell Technologies Slovensko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie