Denník N

Košice zaostávajú v sčítaní obyvateľov, štát za obyvateľmi Luníka IX ešte pôjde

„Niektorí o sčítaní ani nevedia, ďalší sú málo technicky zruční, aby zvládli elektronické sčítavanie, iní zas nemajú pripojenie na internet a viacerí rovno povedali, že si radšej počkajú na asistovanú fázu sčítavania,“ vraví o dôvodoch nízkej účasti na sčítaní starosta Luníka IX Marcel Šaňa.

Hlavným faktorom, ktorý zosunul Košice na chvost rebríčka krajských miest pri sčítaní obyvateľov, je rómske sídlisko Luník IX. Vyplýva to z dát zo sčítavania. Kým v „prvej“ Banskej Bystrici sa pomocou online formulára sčítalo až 90 percent obyvateľov, v Košiciach to bolo 82 percent.

Košice majú dovedna dvadsaťdva mestských častí. Ak by sa bral do úvahy priemer všetkých častí okrem Luníka IX, účasť na sčítaní by poskočila na 86 percent, teda podobne ako v Bratislave. Luník IX však v prvej samosčítacej fáze zaevidoval iba necelých 15 percent zúčastnených.

„Rátali sme s tým, že v týchto marginalizovaných rómskych komunitách sa bude treba sústrediť na druhú, asistovanú fázu sčítania, a sme na to aj pripravení,“ vraví hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Košický kraj zaostáva ešte výraznejšie (78,7 %) za prvým Žilinským (91,6 %) či druhým Trenčianskym (90 %).

Jasmína Stauder potvrdzuje, že aj tu boli významným faktorom rómske komunity, čo ovplyvnilo výsledok Trebišova (68 %) alebo Moldavy nad Bodvou (76 %) či Levoče (77 %).

„Nielen marginalizované rómske komunity sa budú asistovane sčítavať. Týka sa to aj starších obyvateľov napríklad v rámci domovov sociálnych služieb, alebo tých menej digitálne zručných, ktorým s vyplnením dotazníka nemal kto pomôcť. Takisto ľudí vo výkone trestu,“ vraví.

Mnohí nežijú na Luníku IX

Vráťme sa na Luník IX. Podľa starostu Marcela Šaňu je za nízkou účasťou na sčítaní viac dôvodov: „Niektorí o sčítaní ani nevedia, ďalší sú málo technicky zruční, aby zvládli elektronické sčítavanie, iní zas nemajú pripojenie na internet a viacerí rovno povedali, že si radšej počkajú na asistovanú fázu sčítavania.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie