Denník N

Stane sa z Arktídy nové bojisko? Roztápanie ľadu chce využiť Rusko aj Čína

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Klimatická zmena bude mať vplyv aj na bezpečnosť. Analytici o tom hovoria už roky a vedia to aj diplomati a politickí lídri. Konflikty môže priniesť nedostatok vody či úrodnej pôdy, ale jedna hrozba súvisí aj s novými možnosťami, ktoré klimatická zmena otvorí.

Minulý rok bol na Arktíde druhý najteplejší v histórii a najviditeľnejším dôsledkom je topenie ľadovcov. Znamená to horšie podmienky pre zvieratá aj nárast hladín morí. S tým, ako na severe planéty ubúda ľad, sa však otvárajú aj nové námorné cesty.

Pre ruských, amerických a čínskych stratégov to môže znamenať ekonomické a geopolitické výhody. A zároveň aj problémy.

Ako povedal koncom marca generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, topenie ľadu v Arktíde by mohlo viesť k prehĺbeniu geopolitického napätia medzi svetovými mocnosťami.

Voľný priestor chce využiť najmä Rusko a Čína.

Analytička Barbora Halašková si však nemyslí, že by to malo viesť ku konfliktom. Diskusia o potenciálnych konfliktoch a o napätí za severným polárnym kruhom sa podľa nej v médiách objavuje roky, no Arktída je dlhodobo považovaná za región, kde štáty spolupracujú a konflikty riešia diplomaticky.

„Napríklad v reakcii na anexiu Krymu väčšina arktických štátov odsúdila agresívnu zahraničnú politiku Ruska, no zároveň zdôraznili, že spolupráca v Arktíde je dôležitá, funguje a treba ju rozvíjať – bez ohľadu na to, či sa v iných oblastiach zhodnú,“ vraví odborníčka z Masarykovej univerzity.

„Stále platí, že najväčšia výzva je adaptovať sa na klimatickú zmenu,“ myslí si.

Prečo je Arktída dôležitá

Arktída je obrovská oblasť na severe planéty. Okrem ľadovcov a morí sú jej súčasťou aj ostrovy a územia, ktoré patria ôsmim štátom. Rýchly pohľad na mapu napovie, ktoré krajiny to sú. Na západe USA a Kanada, na východe škandinávske krajiny a Rusko.

K Arktíde sa však čoraz aktívnejšie hlási aj štát, ktorý leží od polárneho kruhu o čosi ďalej – Čína. Na ďalekom severe síce nemá žiadne územia, no pred troma rokmi sa vyhlásila za Near-Arctic State, vo voľnom preklade za krajinu, ktorá leží v susedstve Arktídy.

Čo to znamená v praxi, objasňuje čínska bezpečnostná stratégia, v ktorej Peking spomína

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie