Denník N

Tri krajiny sa sporia o vodu z Nílu. Podľa politológa medzi nimi hrozí studená vojna

Na satelitnej snímke z 26. júna 2020 pohľad na Priehradu veľkej etiópskej renesancie na Modrom Níle v regióne Benishangul-Gumuz v Etiópii. Foto - TASR/AP
Na satelitnej snímke z 26. júna 2020 pohľad na Priehradu veľkej etiópskej renesancie na Modrom Níle v regióne Benishangul-Gumuz v Etiópii. Foto – TASR/AP

Donald Trump hovoril o možnosti, že Egypt etiópsku elektráreň „vyhodí do vzduchu“.

Sudánsky farmár Abdullah Ali (65) stál na brehu modrého Nílu a rozprával, že takú nízku hladinu vody si nepamätá.

V apríli 2020 ho navštívila reportérka Guardianu Ruth Michaelson, ktorej ukazoval, ako voda nepokrýva celé koryto rieky. Ali musel už viackrát premiestňovať čerpadlo, ktoré vedie na jeho pôdu, aby mal dostatok vody.

„Takéto zlé to však ešte nebolo. Pred rokom v rovnakom čase bolo vody dosť,“ tvrdil. Podľa Aliho hladina rieky naznačovala, že komunity nižšie na jej toku budú mať problém.

Myslí si, že problém nastal aj preto, že Etiópia začala napúšťať rezervoár vo svojej kontroverznej elektrárni s názvom GERD (Priehrada veľkej etiópskej renesancie) za 4,5 miliardy dolárov, ktorú stavia len tridsať kilometrov od hranice so Sudánom.

„Poznám farmárov, ktorí predali svoju pôdu a presťahovali sa ako zamestnanci k tým, čo si môžu dovoliť čerpadlá,“ dodal.

Nedostatok vody je ovplyvnený aj klimatickou krízou, o využívanie Nílu sa však dlhodobo sporia tri krajiny: Etiópia, Egypt a Sudán. Ďalšie rokovania medzi nimi na začiatku tohto týždňa situáciu nikam neposunuli.

Politológ Amr Adly v článku pre Bloomberg píše, že „na modrom Níle sa schyľuje k studenej vojne“. Miestni experti sa však obávajú najhoršieho. Advokát Ahmed al-Mufti hovorí o „vojne o vodu“.

Nestabilita v regióne?

Al-Mufti, ktorý bol v minulosti členom sudánskej delegácie pri rokovaniach o GERD-e, povedal: „Myslím si, že o jeden, dva, desať… alebo sto rokov to v regióne zapríčiní nestabilitu. V (elektrárni) sú semienka nestability a vyvolajú vojnu o vodu. Ak nie pod touto vládou, tak pod tou ďalšou. Žiadna populácia nebude zomierať od smädu, keď bude vedieť, že má vodu nadosah.“

V októbri 2020 vtedajší americký prezident Donald Trump telefonoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie