Denník N

Bratislava stojí pred dôležitou výzvou: pravý breh Dunaja môže výrazne ožiť aj vďaka NKKC

Hoci naše hlavné mesto pretína Dunaj, jeho potenciál nevyužívame naplno. Zamýšľaný projekt národného kultúrneho a kongresového centra na pravej strane Dunaja môže na petržalskú stranu Dunaja priniesť kvalitnejší verejný priestor, novú zeleň a najmä viac kultúry pre obyvateľov Bratislavy.

Petržalská časť Bratislavy popri Dunaji má obrovskú šancu na výraznú zmenu k lepšiemu. Okrem novej špičkovej multifunkčnej haly s unikátnou architektúrou môže v tejto časti vzniknúť nová zelená zóna s až 3 tisíckami nových stromov. Tento nový verejný priestor s atraktívnymi výhľadmi na všetky bratislavské dominanty by mohli obyvatelia a návštevníci Bratislavy využívať na šport, relax a kultúru kedykoľvek počas roka.  

Návrhy sú súčasťou projektu národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC). Incheba, kde by centrum mohlo vzniknúť, sa zapojila do výberového konania na jeho vybudovanie.

V prípade úspechu čaká Bratislavčanov jedinečná premena, ktorá môže petržalskej strane Dunaja vdýchnuť nový život. Incheba by sa vďaka projektu NKKC mohla viac otvoriť Bratislavčanom a priniesť nový verejný, kultúrny a zelený priestor.

„Chceme na petržalskú stranu Dunaja priniesť viac života, kultúry a najmä novej zelene. Aj preto sme prišli s ideou tzv. novej zelenej zóny, ktorá okrem iného zahŕňa aj nový Dunajský park

a promenádu. Našou dlhodobou víziou je zelená Incheba, ktorá bude plnohodnotným výstavno-kongresovým priestorom a verejno-spoločenským miestom, a bude slúžiť mestu a návštevníkom ďalšie generácie. Navyše, zelená Incheba by mohla vytvoriť nové pracovné miesta a každoročne priniesť do rozpočtu mesta Bratislava a Bratislavského samosprávneho kraja státisíce eur ,“ povedal Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ Incheba, a. s.

Projekt národného kultúrneho a kongresového centra v Inchebe počíta aj s konceptom zelených striech, ktoré majú výrazne pozitívny vplyv na životné prostredie, a to aj vďaka úspore energií. Pri tvorbe projektu sa navyše myslelo aj na to, aby uhlíková stopa pri výstavbe

a prevádzke kultúrneho a kongresového centra bola čo najnižšia. „Našou víziou do budúcna je, aby Incheba prispievala k uhlíkovej neutralite mesta Bratislava. Cieľom EÚ je do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu. Dosahy klimatických zmien sa Bratislave nevyhnú. Aj z tohto dôvodu zamýšľame v projekte NKKC vysadiť nových 3 000 stromov a vytvoriť čo najlepšie podmienky už existujúcej zeleni,“ zdôrazňuje Alexander Rozin ml.  Na tvorbu verejného priestoru so zelenou zónou Incheba oslovila svetoznáme newyorské architektonické štúdio Diller Scofidio + Renfro, ktoré má na konte aj projekt Lincolnovho centra muzických umení či Múzea moderného umenia v New Yorku. Jeho dizajnéri sú známi tým, že sa špecializujú nielen na výstavbu kongresových a koncertných sál, ale kladú veľký dôraz najmä na kvalitu verejného priestoru.

Národné kultúrne a kongresové centrum v zelenej Inchebe by poskytlo priestor pre rozvoj a posilnenie obchodných a hospodárskych vzťahov so zahraničím. Zamýšľame vytvoriť priestor pre vedeckú, start-upovú a akademickú sféru,“ pokračuje Alexander Rozin.

Bratislava na mape kongresovej turistiky

Incheba už teraz spĺňa všetky požiadavky na organizáciu kongresov a podujatí ako sú lokalita s výbornou dostupnosťou v širšom centre mesta, napojenie na všetky druhy dopravy vrátane pešej dostupnosti MHD, multifunkčnosť, efektivita a variabilita priestorov, občianska vybavenosť a v neposlednom rade schopnosť zaistiť bezpečnosť pri štátnických podujatiach na najvyššej úrovni. Vďaka tomu sa v jej priestoroch doteraz uskutočnilo viac ako 110 významných kongresov.

„Dobré kongresové centrum musí spĺňať množstvo faktorov. Okrem logistických a bezpečnostných ohľadov je to aj prítomnosť výstavných priestorov, ktoré sa pri svetových kongresoch využívajú na prezentáciu sponzorov,“ dodáva Alexander Rozin. „Navyše, návštevníci kongresov budú mať v najbližšom desaťročiach čoraz väčšie požiadavky na zážitok z miesta. Dovolím si tvrdiť, že zážitok bude komodita budúcnosti. Nová zelená Incheba bude takýto zážitok sprostredkovávať aj vďaka jedinečným pohľadom na dominanty mesta,“ zdôrazňuje Alexander Rozin ml.

Priestor pre umenie a kultúru

Jedným z cieľov projektu je dať ešte väčší priestor prezentácii umenia a kultúry a stať sa obľúbeným miestom nielen pre hudobníkov, ale aj tanečníkov, výtvarníkov a ďalších umelcov. Incheba počas svojej existencie hostila viac ako 250 koncertov a vo svojich priestoroch privítala desiatky svetových hviezd. „Pre interpretov týchto rozmerov je dôležitá nielen akustika, ale predovšetkým celková kapacita. To je dôležité najmä z ekonomického hľadiska,“ pokračuje Alexander Rozin. V zahraničí je bežné, že veľké hviezdy koncertujú nielen v kultúrnych stánkoch, ale na štadiónoch či výstaviskách, ktoré dokážu poskytnúť adekvátnu kapacitu a zvládnuť dopravný nápor. „Vďaka modernizácii v duchu najnovších trendov sa však plánujeme zamerať aj na to, aby zážitok z koncertov a ďalších podujatí bol skutočne excelentný,“ uzavrel Alexander Rozin.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie