Denník N

Český týždeň: Ako polícia hľadala políciu a Babiš vymenil ministra za Zemanovu priazeň

Najnovší český minister zdravotníctva Petr Arenberger. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Najnovší český minister zdravotníctva Petr Arenberger. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Autor je reportérom českého Deníka N

Babiš obetoval kvôli Zemanovi ministra zdravotníctva. Ten nový má k Sputniku o čosi vrelší vzťah, príchod ruskej vakcíny do Česka je tak opäť o niečo bližšie. Rušno bolo aj v Českej televízii.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter, zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za týždeň stalo.

1. Rozkývané ministerské kreslá

Pandémia pre mnohých zamestnancov znamená neistotu na pracovisku a hrozbu, že o svoje miesto prídu. Nečakanou výpoveďou sú však, zdá sa, najviac ohrození českí ministri zdravotníctva.

Zatiaľ čo na Slovensku predchádzala odvolaniu ministra Krajčího dlhá agónia, v Česku sa takéto veci dejú každú chvíľu – za posledných 200 dní už má Česko štvrtého.

V utorok stanica CNN Prima News priniesla správu, že minister zdravotníctva Jan Blatný a minister školstva Robert Plaga pre spory s premiérom na ďalší deň skončia. Obaja to s kamennou tvárou večer na tlačovej konferencii popreli – o ničom nevedia, premiér by im predsa určite niečo povedal.

Šéf českého školstva Plaga, za ktorým stoja mnohé odborné a záujmové vzdelávacie organizácie, svoju pozíciu obhájil. Minister zdravotníctva Blatný však musel ráno sám bez premiéra, ktorý jeho odchod nijako nevysvetlil, oznámiť, že ho český prezident odvolal.

Blatného koniec by sa dal len ťažko nazvať najabsurdnejšou demisiou v dejinách –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Očkovanie proti koronavírusu

Svet

Teraz najčítanejšie