Denník N

Keď pomáhame druhým, sme šťastnejší. Empatia sa dá aj naučiť, tvrdia psychológovia

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Lukáš Králik pred pandémiu roky pracoval v gastro priemysle. Vlastnil cukrársku výrobu, kde dodávali koláče hotelom a reštauráciám. Okrem toho s ďalšími spoločníkmi vybudovali úspešnú kaviareň. Ich podnikanie však išlo od začiatku pandémie z kopca. Okrem problémov spojených s koronakrízou si Lukáš navyše prechádzal aj zdĺhavým rozvodom. A tak keď museli v októbri kaviareň znovu zatvoriť, rozhodol sa venovať dobrovoľníctvu.

„Vždy som mal blízko k pomáhajúcim profesiám. Ako podnikateľ som však nemal veľa voľného času, tak som sa snažil aspoň finančne prispievať na rôzne dobročinné aktivity. Okrem toho som zorganizoval aj zbierku kočíkov pre utečencov v Gabčíkove,“ hovorí Lukáš. Počas celého minulého roka tiež pomáhal ľuďom z charity, ktorí rozdávajú polievku ľuďom bez domova pod bratislavským mostom Lafranconi.

V januári sa koronavírusom v Bratislave nakazilo aj niekoľko desiatok ľudí bez domova. V charitatívnej organizácii Depaul vtedy ochorelo aj viacero sociálnych pracovníkov. „Vtedy som sa ozval na ich výzvu pre dobrovoľníkov s tým, že môžem chodiť pomáhať aj každý deň,“ opisuje Lukáš svoje začiatky v Depaule.

Po niekoľkých týždňoch sa nákazu v zariadeniach podarilo dostať pod kontrolu. Lukáš však využil možnosť pracovať v Depaule aj naďalej. Dnes sa stará o klientov nízkoprahovej nocľahárne. Má pocit, že odkedy sa zameral na pomoc iným, darí sa mu tiež lepšie zvládať aj vlastné zložité životné obdobie. Svoje nové zamestnanie vníma ako poslanie. „Už necítim rivalitu, ktorú poznám z podnikania. Máme tu skvelý kolektív. Všetkých nás spája, že chceme pomôcť niekomu inému,“ približuje atmosféru v Depaule.

Pandémia spolu s rozvodom ho prinútili prehodnotiť priority. „Ako podnikateľ viem, že peniaze boli aj budú. To, čo som si ešte chcel kúpiť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Vzťahy

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie