Denník N

Mária Kolíková: Na zmenu väzby je obrovský politický tlak (+ podcast a video)

Mária Kolíková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mária Kolíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerka spravodlivosti hovorí, že nedovolí, aby sa zmenou zákona zmaril účel trestného konania.

O väzbu a podmienky v slovenských väzniciach je veľký záujem opozičných aj vládnych politikov, ministerka spravodlivosti zo strany Za ľudí preto zriadila veľkú pracovnú skupinu. Mária Kolíková hovorí:

  • o tom, že Igor Matovič nemal byť vo štvrtok v Moskve, ale v Bratislave na rozporovom konaní o fonde obnovy,
  • ako sa Boris Kollár zaujímal o právnu úpravu kolúznej väzby už vlani na jeseň,
  • ako sa pozerá na možnosť skracovania kolúznej väzby,
  • že do momentu, kým sa do väzby nedostali prominenti, sa o podmienky vo výkone väzby a trestu politici nezaujímali.

Igor Matovič ráno odcestoval do Moskvy. Prekvapilo vás to?

Prekvapilo ma to hlavne z toho dôvodu, že ráno mal byť na rozporovom konaní v súvislosti s fondom obnovy a pripomienkou, ktorá súvisela s naším rezortom. Znamenalo to zmenu programu, ale samozrejme to rešpektujem.

Čo to znamená, že to rešpektujete?

Je to člen vlády a rozhodol sa, evidentne aj s ohľadom na svoju predchádzajúcu funkciu a aktivitu, ktorú mal s vakcínou Sputnik. Viac to komentovať nechcem.

Takže nemáme na stole ďalšiu koaličnú krízu?

Postoj strany Za ľudí, aj môj osobný, je jasný. Vakcína Sputnik, takisto ako každá iná, má najprv prejsť registráciou Európskej liekovej agentúry, a potom sa o nej rozprávajme. Toto sa malo udiať aj tu bez toho, aby sme rozoberali geopolitické následky.

V parlamente pred dvoma týždňami hrozilo, že sa cez zákon o obetiach trestných činov zmení aj trestný poriadok, konkrétne v časti, ktorá sa týka väzby. Znamenalo by to, že deň po tom, ako by zákon platil, budú prepustení na slobodu všetci, ktorí sú iba v kolúznej väzbe. Išlo o pozmeňovací návrh strany Smer. Čo ste si pomysleli, keď ste ho čítali?

Šokovalo ma, s ohľadom na hrubé porušenie legislatívneho procesu, že sa má otvoriť zákon, ktorý nie je súčasťou zákona o obetiach trestných činov a ani obsahovo to nesúvisí. Myslím si, že by to nakoniec pravdepodobne skončilo na Ústavnom súde a dalo by sa očakávať, že rozhodnutie súdu by hovorilo, že takéto hrubé porušenie legislatívneho procesu je neprípustné a v rozpore s Ústavou. Je to veľmi vážna právna úprava, aby bola takto prednesená bez toho, aby prešla akýmkoľvek pripomienkovým konaním aj s ohľadom na dopad na vyšetrovanie a samotný trestný proces. Už dávnejšie som hovorila, že som otvorená rozprávať sa o kolúznej väzbe a jej úprave, ale musí to byť vážna debata, pretože má vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Nehovorím, že trestný proces musí byť šitý pre orgány činné v trestnom konaní, treba mať nejaké vyváženie záujmov na strane obvinených, obhajcov a súčasne aj štátu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kolúzna väzba

Mária Kolíková

Slovensko

Teraz najčítanejšie