Denník N

Kde sme urobili chyby pri očkovaní najstarších: podcenili sme strach, čakáreň nie je pre všetkých, zabudli sme na osamelých

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Štát síce zastavil preteky o termíny, čakáreň však spúšťal narýchlo a na chyby najviac doplatili seniori.
  • Najhoršia je situácia vo vekovej kategórii 80 a viac rokov, ktorá je zároveň najohrozenejšia.
  • Ministerstvo chystá novú kampaň, k dôchodkom pribalia letáky.
  • Pomôcť seniorom s registráciou majú aj kňazi a Jednota dôchodcov.

Zuzana sa pred spustením čakárne niekoľkokrát neúspešne pokúsila naklikať mame termín na očkovanie. Zaregistrovala ju nakoniec až v prvý deň spustenia nového systému – na AstraZenecu. Dúfala, že aspoň o mamu je už postarané.

Ani po dvoch týždňoch však neprišla žiadna informácia o termíne. Až keď sa od kamarátov dopočula, že ich mladší rodičia už termíny dostali, začala tušiť, že niečo nie je v poriadku.

„Volala som na Národné centrum zdravotníckych informácií, odtiaľ ma presmerovali na ministerstvo zdravotníctva. Tam ma veľmi milý pán po niekoľkých slovách prerušil, lebo očividne tento príbeh nepočul prvýkrát. Ihneď mi odporučil maminu registráciu zrušiť a vytvoriť novú,” opisuje Zuzana.

Do minúty jej prišlo potvrdenie s termínom očkovania, už s vakcínou od Moderny. Myslí si, že systém si nedokázal poradiť s posunom vekovej hranice na očkovanie touto látkou.

„Čo by si bez nás naši rodičia a starí rodičia počali?” pýta sa Zuzana, ktorej mama je už zaočkovaná prvou dávkou.

Odpoveď je, že mnohí z nich by sa k očkovaniu zrejme ešte dlho nedostali. Nielen, že by tým bolo ohrozené ich zdravie a možno aj život, ak ich nebude zaočkovaných dosť, môže to spomaliť návrat do normálu v celej krajine.

Takto bude aj v júni zomierať viac ľudí ako inde v EÚ

„Neočkujeme rizikové skupiny, ktoré tvoria absolútnu väčšinu úmrtí. Skupina 80 a viac rokov tvorí tretinu úmrtí, keď prirátame skupinu 70 a viac rokov, sú to dve tretiny, a so skupinou 60 a viac rokov je to takmer 90 percent všetkých úmrtí. Nie je teda primárne problém, že percentuálne očkujeme málo, ale očkujeme zlé skupiny, a môže sa stať, že na konci júna budeme mať zaočkovaných 45 percent ľudí, ale úmrtnosť a hospitalizácie budú výrazne vyššie ako v iných krajinách, lebo máme zlú štruktúru zaočkovanosti,” vysvetlil analytik Martin Smatana v rozhovore pre Denník N.

V zaočkovanosti šesťdesiatnikov a sedemdesiatnikov je na tom Slovensko relatívne dobre. V skupine 70 až 79 rokov sme dokonca medzi najlepšími v EÚ. V najzraniteľnejšej kategórii ľudí nad 80 rokov však zaostávame a podľa tempa očkovania je vidieť, že je tu problém. Kým v kategórii sedemdesiatnikov sa za mesiac podarilo zaočkovať plus 40 percent ľudí, v najvyššej kategórii pribudlo len necelých 16 percent.

Podľa najaktuálnejších dát Inštitútu zdravotných analýz dostalo aspoň prvú dávku do 8. apríla necelých 47 percent osemdesiatnikov. Priemer únie by mal tento týždeň dosiahnuť podľa Smatanu 65 percent, no sú aj krajiny, ako napríklad Švédsko, kde je zaočkovanosť viac ako 90-percentná.

Bližšie sme sa pozreli na problémy, ktoré môže mať táto skupina pri očkovaní – napríklad aj seniori, ktorí žijú vo vlastných domácnostiach, nie v domovoch sociálnych služieb. Slovensko pri najstarších podcenilo prihlasovanie, kampaň a aj to, že sa ľudia boja – vakcíny, cudzích miest a napríklad aj názoru svojich detí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Zdravotníctvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie