Denník N

Jakub Mrva: Dohoda Bratislavy a štátnych lesov je zásadná, zachráni tisíce stromov, cyklotrasy aj turistické chodníky

Jakub Mrva. Foto – Soňa Mäkká
Jakub Mrva. Foto – Soňa Mäkká

Predseda iniciatívy Naše Karpaty a poslanec mestského zastupiteľstva v Bratislave opisuje, ako sa hlavné mesto Slovenska rozhodlo vyplatiť štátnych lesníkov za polovičné zníženie ťažby v priľahlých lesoch.

Mesto Bratislava podpísalo tento týždeň dohodu so štátnou spoločnosťou Lesy SR, že obmedzí ťažbu v lesoch okolo mesta. Za to, že sa Lesy SR vzdajú viac ako polovice plánovanej ťažby dreva, im bude hlavné mesto platiť 322-tisíc eur ročne.

V tíme, ktorý dohodu pripravoval, bol JAKUB MRVA, predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty a poslanec mestského zastupiteľstva. O zníženie ťažby v prímestských lesoch sa ako aktivista snažil niekoľko rokov. V rozhovore približuje zákulisie celého procesu a zmenu prístupu lesov od úplne odmietavého až k súhlasu.

„Atmosféra na rokovaniach bola niekedy pomerne dusná. Od búchania do stola až po výčitky, že to všetko robíme kvôli dvom percentám z daní od obyvateľov alebo kvôli nejakým eurofondom. A títo istí ľudia sú stále v štátnom podniku Lesy SR. Budem zvedavý, či sa im všetky tie sľuby o šetrných metódach ťažby dreva, ktoré zazneli na tlačovej konferencii z úst generálneho riaditeľa, podarí aplikovať v praxi,” hovorí Jakub Mrva.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • ako sa podarilo dosiahnuť zníženie ťažby v mestských lesoch;
  • aké boli reakcie štátnych lesov;
  • čo hrozilo Devínskej Kobyle;
  • čo bude s bratislavskými lesmi po roku 2025.

Prečo ste sa začali angažovať v tom, aby sa v prímestských lesoch menej ťažilo?

Boli sme bežní cyklisti, turisti, bežci, ktorí chodili do bratislavských lesov. V jeden moment, keď sa rozbahnila ďalšia obľúbená cyklotrasa, sme si povedali, že s tým treba niečo urobiť. Dali sme sa dokopy ako menšia skupina ľudí a vznikla nezávislá iniciatíva. Založili sme si stránku na Facebooku, kam sme dávali fotky vyťažených stromov a zničených turistických chodníkov. Až neskôr sme to povýšili na niečo konštruktívne, kde sme už priamo navrhovali riešenia, ako k rekreačnej infraštruktúre pri ťažbe pristúpiť.

V roku 2013 sme začali komunikovať s vtedajším riaditeľom Mestských lesov v Bratislave. Tie prvotné odpovede boli pomerne arogantné, že takto sa to vždy robilo. To nás možno trochu aj nakoplo, aby sme sa začali viac angažovať. Pýtali sme sa na náklady na ťažbu, oslovovali sme vtedajšieho primátora, ktorým bol ešte pán Ftáčnik.

Ťažba na území spravovanom štátnymi lesmi nad Bratislavou. Podľa novej dohody sa bude rúbať o viac ako polovicu menej. Foto – Soňa Mäkká

Nakoniec sa nám podarilo dať dokopy aj s inými ľuďmi, o ktorých sme zistili, že majú rovnaký cieľ, teda zníženie ťažby dreva. Môžem spomenúť dlhoročného ochranára a súčasného poslanca NR SR Jaromíra Šíbla alebo ľudí z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. Vytvorili sme pomerne silnú skupinu, vďaka ktorej sa nám v roku 2014 podarilo presadiť naozaj nevídanú vec – schválilo sa uznesenie mestského zastupiteľstva, v ktorom sa znížila ťažba dreva o dve tretiny pôvodného objemu. Ďalšou dôležitou vecou bol napríklad zákaz vjazdu motorových vozidiel spod Červeného mosta hlbšie do lesa.

Čím ste dokázali mesto presvedčiť? Blížili sa komunálne voľby alebo ste mali veľkú verejnú podporu? 

Tá úvodná skupinka, ktorú sme vytvorili, bola veľmi kreatívna a mali sme veľké odhodlanie. Urobili sa výstavy, písali sa blogy, články do médií, obehali sme všetkých mestských poslancov a každému sme sa snažili vysvetliť, prečo je ťažba nadmerná a ako sa to dá robiť inak, šetrnejšie. Niekoľkokrát sme sa stretli s primátorom.

Práve fakt, že sme sa takto dokázali dopĺňať a investovali sme do toho strašne veľa energie a času, mal nakoniec ten výtlak. Áno, bolo to aj pred komunálnymi voľbami. Zastupiteľstvo jednohlasne schválilo dané uznesenie, ktorého výsledky teraz vidíme v mestských lesoch. Miesta, kde sa prestalo ťažiť, sú v mestských lesoch teraz jedny z najkrajších a sú plné života.

V mestských lesoch nad Bratislavou. Foto – Jakub Mrva.

Predpokladám, že komunikácia s mestskými lesmi sa zlepšila po tom, čo sa jeden z aktivistov stal ich riaditeľom. 

Rozdiel oproti minulosti, keď mestskí lesníci boli proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Lesy SR

Ochrana prírody

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie