Denník N

Psychoterapeutka: Samovražedné správanie stúpa, ide o dôsledok dlhodobého vyčerpania

Foto – Jana Liška
Foto – Jana Liška

Psychoterapeutka Petra Klastová Pappová hovorí, že v súčasnosti sa psychický stav zhoršuje najmä tým, „ktorí mali drobné ťažkosti, pred pandémiou ich dokázali zvládnuť, ale teraz je toho na nich priveľa, lebo problémy prichádzajú zo všetkých strán“.

V súčasnosti podľa nej v psychoterapii najviac vystupuje téma vyčerpania: „Prvotná intervencia pri vyčerpanosti je, že hľadáme, ako by si človek odľahčil – čo by mohol prestať robiť, čo by mohol delegovať a či by mohol ísť na PN. Hľadáme zdroje, po ktorých siahnuť – čo mu dáva energiu, sýti ho a robí mu radosť.“

V rozhovore sa dočítate aj:

  • či stúpa počas pandémie užívanie psychofarmák,
  • či eskalujú problémy počas pandémie až do samovražedných sklonov,
  • ako o pandemických témach hovoriť s deťmi, ktoré majú 5, 10 alebo 15 rokov.

Pred štyrmi rokmi ste Denníku N povedali, že najčastejšie máte klientov s depresívnym prežívaním alebo úzkostnou poruchou. S akými problémami vás oslovujú klienti počas pandémie? 

Na začiatku pandémie prichádzali ľudia prevažne s úzkosťou. Tá v súčasnosti ustúpila a prevažuje vyčerpanie, beznádej a depresívne prežívanie, a to aj u ľudí, o ktorých by som predtým povedala, že depresívni nie sú. V minulosti by pre depresiu neprišli, ale teraz sú zo všetkého takí unavení, že majú depresívne prežívanie. Na rôznych ľudí vplýva pandémia rôzne – niekto je len zavretý doma, no iný človek prišiel o prácu a ďalšiemu zomrela blízka osoba. Inému sa mohol rozpadnúť vzťah alebo je single a nevie si nájsť partnera, lebo je lockdown.

Ktorí ľudia počas pandémie vo zvýšenej miere vyhľadávajú pomoc terapeutov?

Aj cez kolegov vnímam, že viac trpia mladí ľudia. Ak starších nepostihlo úplné nešťastie, žijú si vo svojom zabehanom živote, aj keď je to únavné. Zvyšuje sa utrpenie detí, s nimi však nepracujem. Robím s mladými dospelými a tých pribúda.

Výskum UK v Bratislave ukázal, že zhruba tretina vysokoškolákov trpí depresiou a rizikovo pije skoro štvrtina. Mladí ľudia sú bez peňazí, kamarátov a bývajú u rodičov, hoci sú vo veku, keď by sa mali osamostatniť. Sú najohrozenejšou skupinou?

Za najohrozenejšiu skupinu považujem školopovinné deti a stredoškolákov. V tesnom závese sú mladí dospelí. Tieto skupiny ľudí sú v životnom období, keď sa potrebujú socializovať a učia sa nové veci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie