Denník N

Si dobrý? Pobežíš s týmto olovom. Najslávnejšie prekážkové dostihy fascinujú najmä tým, že sú neférové

Ilustračné foto – Václav Volf
Ilustračné foto – Václav Volf

Predstavte si, že pred finále majstrovstiev sveta vo futbale by outsider stanovený nezávislou komisiou viedol 1:0, aby boli šance vyrovnanejšie. Alebo by Matejovi Tóthovi pred olympiádou v Riu 2016 naložili na chrbát ruksak so závažím.

Absurdné? Presne na takomto princípe fungujú hendikepové dostihy. Tie najznámejšie na svete sa uskutočnia túto sobotu. Bookmakeri predpokladajú stávkový obrat štvrť miliardy libier.

Na Veľkú národnú steeplechase v Liverpoole práve pre administratívne určené rozdielne nesené hmotnosti hľadia ortodoxní turfmani pomedzi prsty. Sviatoční hazardéri ju z rovnakého dôvodu milujú.

Teraz sa na ňu všetci tešia o to viac, že ročník 2020 bez náhrady zrušili uprostred prvej vlny pandémie a konala sa len virtuálna verzia. Pochopiteľne, že aj so stávkami.

Premiérová Grand National sa uskutočnila už v roku 1839 a výsostne symbolicky ju vyhral kôň pomenovaný Lottery.

Prečítajte si:

  • či stačí naslepo zapichnúť prst do zoznamu štartujúcich;
  • čo s jazdcom, ktorý nenaváži predpísanú hmotnosť;
  • ako šéf aeroliniek prechádza od slov k protestným činom;
  • akú šancu má v sobotu kôň Sira Alexa Fergusona;
  • kedy matematika ide trochu stranou;
  • koľko stojí vizita u koňa s najvyšším hodnotením;
  • za čo je prémia 500 libier už pred štartom.

Cena alebo hendikep

Cvalové dostihy sa delia na rovinové a prekážkové. Pri oboch typoch sa behajú tzv. ceny s rovnakými záťažami, ak odhliadneme od mierneho zvýhodnenia kobýl, a hendikepy.

Väčšina najdôležitejších dostihov sú „ceny“: v tomto regióne napríklad rovinové Slovenské derby či prekážková Veľká pardubická steeplechase. Väčšina dostihov po celom svete sú však hendikepy. Ich zastúpenie rastie s kvantitou prevádzky a rozvinutosťou stávkovej činnosti, ktorá sa k nej viaže.

V Hongkongu na jeden míting pravidelne dosahujú obrat v prepočte okolo 150 miliónov eur (na Slovensku sa za petržalské popoludnie pohybuje na úrovni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie