Denník N

Jedenásť nových tipov, čo pozerať v apríli na Netflixe, v HBO a iných online službách

Sovietsky Pán prsteňov (YouTube)

Sauronov prsteň moci v pozlátenom alobale. Čarodejník Gandalf alebo skôr Ivan Hrozný? A hobiti ostrihaní na speváka Trololo. Sovietsky Pán prsteňov je ľahkým terčom výsmechu, radšej sa preto sústreďme na fakty.

Prvý román ságy, knihu Spoločenstvo prsteňa, sfilmovala Leningradská televízia v roku 1991. Na rozdiel od tureckej prerábky Star Wars nešlo o krádež duševného vlastníctva, ale oficiálnu adaptáciu s ošetrenými právami.

Dvojdielna inscenácia sa volala Chraniteli. Vysielali ju iba raz, rok pred pádom Sovietskeho zväzu. Odvtedy sa nikdy nereprízovala, na celých tridsať rokov sa stratila v archíve. Keď ju teraz začiatkom apríla ruský kanál 5TV, ktorý archív zdedil, zavesil na internet, nazbierala takmer milión pozretí a nadšené reakcie fanúšikov fantasy.

Smiešne by pôsobila každá lacná stará inscenácia Tolkiena, ale táto sovietska nie je úplne z praveku. Hollywoodsku adaptáciu predbehla o desať rokov, pôsobí však ako správa z odlišného sveta.

Ďalšie zaujímavosti okolo toho, ako dielo anglického spisovateľa J. R. R. Tolkiena prijímali a prekladali v Sovietskom zväze, rozoberá pre The Guardian autor Andrew Roth. Do ruštiny ho totiž prekladali málo, existuje niekoľko hypotéz, prečo to tak bolo, pričom iba jedna z nich hovorí o cenzúre. Pripomína aj neskoršiu popularitu hollywoodskeho Pána prsteňov v Rusku, kde sága kolovala s amatérskym dabingom Dmitrija Pučkova alias Goblina. Froda prekladal ako Fjodora Michailoviča.

Ale späť do Leningradu. Našich pár postrehov z prvého dielu:

  • titulný song zložil rocker Andrej Romanov z kapely Akvarium;
  • rozprávač s bradou nie je pravoslávny pop, predstavuje J. R. R. Tolkiena;
  • príbeh sa prekvapivo odohráva v zime;
  • zvyšok sa verne drží predlohy, dokonca ešte vernejšie než Hollywood, nechýba epizóda s Tomom Bombadilom, ktorú Jackson vynechal.
  • Najlepšia scéna? Tancujúci Glum (22:16).

https://youtu.be/NchKygxHw6Q

Had/The Serpent (Netflix)

Dokonale vymyslená a spravená záležitosť, seriálová udalosť prinajmenšom mesiaca.

Skutočný sériový vrah Charles Sobhraj, prezývaný Bikini Killer, operoval v juhovýchodnej Ázii. Nenávidel západných turistov, najmä hippies s batohmi, ktorí tiahli do Indie a Thajska. Minimálne 12 ich zavraždil, potom sa presťahoval do Paríža a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie