Denník N

Aj pri Sputniku už hlásili úmrtia po očkovaní, nemuseli však súvisieť s vakcínou

Zdravotníčka z Čiernej Hory so Sputnikom V. Ilustračné foto – TASR/AP
Zdravotníčka z Čiernej Hory so Sputnikom V. Ilustračné foto – TASR/AP

Ak zaočkujete milión ľudí, do mesiaca vždy tisíc zomrie, hovorí slovenský vedec.

Správy o prešetrovaní úmrtí po podaní vakcíny proti covidu od firiem AstraZeneca či Pfizer sa pravidelne objavujú v médiách. Niektorých môžu vystrašiť, aj keď sa prepojenie nepotvrdí.

Netýka sa to však len západných vakcín. Podozrivé úmrtia, ku ktorým došlo krátko po podaní vakcíny, hlásili už aj v Rusku v prípade vakcíny Sputnik V.

Portál EUobserver publikoval v piatok článok, že ruský úrad RosPotrebNadzor zaznamenal štyri úmrtia po očkovaní Sputnikom. Portál vychádzal z interných dokumentov úradu, ktoré uverejnil neznámy whistleblower.

Podľa nich zomreli krátko po očkovaní ženy vo veku 51, 69 a 74 rokov, posledný prípad nie je známy. Na rozdiel od vakcíny AstraZeneca, kde sa úmrtia týkali krvných zrazenín (a podľa vyjadrenia Európskej liekovej agentúry (EMA) môžu súvisieť s vakcínou), v tomto prípade sú dôvody rôzne. Portál píše o problémoch so srdcom, pľúcami či úrovňou cukru v krvi.

Pozrie sa na to aj EMA

To však neznamená, že tieto úmrtia spôsobila vakcína. Pravosť jedného prípadu pre EUobserver potvrdil Denis Logunov, virológ z Gamalejovho inštitútu, ktorý vyvinul vakcínu.

Podľa neho sa v prípade 51-ročnej ženy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie