Denník N

Rusko a Čína zatajujú svoju históriu, prečo by vraveli pravdu o súčasnosti?

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

V Pekingu i Moskve utajujú, prípadné prekrúcajú svoje desaťročia staré dejiny, podľa toho treba posudzovať aj dáta, ktoré do sveta posielajú dnes.

Autor je historik a politológ,
Graduate Institute for International and Development Studies, Ženeva/Viedenská univerzita

I keď v slovenskom diskurze o vakcíne Sputnik V právom zaujímajú primárne miesto iné témy, nedá mi neupriamiť pozornosť na jeden dôležitý aspekt, ktorý momentálne stojí v úzadí, hoci je z dlhodobého hľadiska isto podstatnejší ako len ťažko prehliadnuteľná obsedantnosť na strane súčasného ministra financií. Mám na mysli to, či a do akej miery možno veriť dátam, ktoré autoritárske alebo totalitné režimy poskytujú okolitému svetu.

Príbeh ruskej vakcíny je pritom ukážkový, čo potvrdzujú stanoviská slovenského ŠÚKL-u alebo jeho brazílskeho náprotivku. Nemyslím si, že je dôvod pochybovať o tom, že Gamalejov inštitút vyvinul kvalitnú vakcínu, ktorej parametre sú opísané v časopise The Lancet. Napokon, Sputnik funguje na rokmi overenom vektorovom princípe, čiže technologicky nič prevratné. Preto bolo pre Rusov – od čias Petra Veľkého vnútorne zakomplexovaných pocitom vlastnej technologickej a spoločenskej zaostalosti – dôležité, aby ich vakcína bola aspoň prvá. A rovnako v tomto prípade platí ono antické: nomen atque omen. Veď bol to práve „šok Sputnikom“, keď aj dovtedy sebaistá Eisenhowerova administratíva prepadla pochybnostiam, či ten Sovietsky zväz skutočne Západ technologicky nieže nedobieha, ale či ho náhodou aj nepredbehol.

Vakcína Sputnik je teda geopolitikou od samého začiatku. Nie preto, že by to chceli Američania, Briti, NATO, Brusel či ktokoľvek iný, ale preto, že si to tak želal samotný Kremeľ. Lenže príbeh Sputnika je zrejme klasickým príkladom inovácie v zahnívajúcom socialistickom zriadení. Jedna vec je čosi vymyslieť a druhá vec je uviesť to do sériovej veľkovýroby. Aj to je zrejme dôvod, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie