Denník N

Tento štát arogantne diskriminuje pri očkovaní

Martin Hrivnák.
Martin Hrivnák.

Príbeh 83-ročného slovenského občana, ktorého odmietajú zaočkovať, je ako scéna z filmu Prelet nad kukučím hniezdom.

Autor je rektor BISLA

Ministerstvo zdravotníctva odmieta očkovať seniorov, ktorí sú slovenskí občania alebo cudzinci žijúci na Slovensku, ale nemajú slovenskú kartu poistenca. Systém ich síce zaregistruje, ale potom ich na mieste očkovania odmietnu zaočkovať, odvolávajúc sa na príkaz ministerstva. Keď sa ich dôrazne pýtate, prečo nechcú očkovať slovenských občanov seniorov, zdravotníci byrokrati ich posielajú do krajiny, kde sú poistení. Absurdné, neľudské a ešte k tomu aj v danom chaose neakceptovateľné. Tu je príbeh 83-ročného Martina Hrivnáka.

Narodil sa v roku 1937 v Limbachu. V roku 1965 emigroval z komunistického Československa a po roku 1989 sa opäť vrátil do vlasti. Na Slovensku používa európsku zdravotnú kartu poistenca, pretože len tak môže dostávať skromný starobný dôchodok zo SRN. Doteraz to u lekárov nebol problém, veď Slovensko je členom Európskej únie. Dlhé roky používal kartu poistenca EÚ na všetky lekárske úkony bez akýchkoľvek problémov.

Pan Hrivnák je napriek svojmu veku v dobrom zdravotnom stave, no tak ako každý z nás sa obáva infekcie a rok robil disciplinovane všetko pre to, aby sa chránil. Pandémiu prežil bez nákazy a dúfal, že bude zaočkovaný.

Pomohol som mu s registráciou, pretože vo svojom veku sa nevyzná v labyrinte internetu. Do kolónky pre poisťovne sme dali „EÚ poisťovňa“ a vybrali najbližšie miesto od jeho bydliska, konkrétne polikliniku na Mýtnej ulici v Bratislave. Všetko prebehlo hladko a na druhý deň sme dostali termín. Plný nádeje a s prideleným PIN kódom v ruke sa pán Hrivnák vybral na očkovanie. A slovenské zdravotníctvo nesklamalo. Poslali ho preč s tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie