Denník N

NASA sa podaril prvý let na cudzej planéte. Helikoptéra na Marse nesie aj suvenír z lietadla bratov Wrightovcov

Prvé zábery helikoptéry Ingenuity pri lete. Zdroj - reprofoto YouTube/NASA
Prvé zábery helikoptéry Ingenuity pri lete. Zdroj – reprofoto YouTube/NASA

AKTUALIZOVANÉ: Takmer dva mesiace od pristátia rovera Perseverance na Marse vzlietla helikoptéra, ktorú tam rover priniesol. Ide o prvý let motorového lietadla na inej planéte.

Dvojvrtuľová helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť) má iba 1,8 kilogramu a zmestí sa na konferenčný stolík, no ide o jednu z najvyspelejších technológií na svete.

Pozrite si, ako vedci čakali na informáciu, či let prebehol úspešne, ich radosť a prvé zábery helikoptéry. Zdroj – YouTube/NASA

 

NASA označuje let za „okamih bratov Wrightovcov“.

Orvill a Wilbur Wrightovci v roku 1903 uskutočnili historicky prvý riadený let so strojom ťažším ako vzduch. Odkaz bratov bude symbolicky prítomný aj pri prvom riadenom lete s motorom v atmosfére cudzej planéty.

Na helikoptére Ingenuity je totiž prilepený kus látky veľký ako poštová známka z krídla ich lietadla.

Cieľom momentálnej misie je skúška novej technológie v riedkej marťanskej atmosfére.

„Na Zemi využívame helikoptéry a drony na množstvo vecí, na ktoré sú vhodnejšie než pozemné vozidlá. Takže si viete predstaviť možnosti, ktoré by nám lietanie otvorilo na Marse. Od fotografovania cez skúmanie nepriechodných miest po hľadanie oblastí na vedecké misie pre budúce rovery alebo dokonca marsonautov,“ povedal na tlačovej konferencii NASA Havard Grip, hlavný pilot misie Ingenuity.

Prvý let sa musel dvakrát odložiť.  Prvým dôvodom bol problém, ktorý sa vyskytol pri skúške vysokých otáčok rotorov, momentálne Ingenuity čaká na update kontrolného softvéru.

Simulácia letu helikoptéry Ingenuity. Zdroj: YouTube/NASA JPL

Let môže prekaziť vietor i piesočná búrka

Let bol pôvodne naplánovaný na marťanské ráno, keď býva počasie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie