Denník N

Heger nebude ako Matovič, hľadá si hovorcu a je pripravený dávať rozhovory

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlavným mediálnym poradcom nového premiéra je bývalý novinár Ivan Štulajter.

Nový premiér Eduard Heger (OĽaNO) si pripravuje stratégiu komunikácie s médiami a bude iná, akú mal jeho predchodca a predseda hnutia Obyčajných ľudí Igor Matovič.

Súčasný minister financií Matovič počas roka v úrade premiéra hovorcu nikdy nemal, jeho tlačové besedy uvádzala zamestnankyňa tlačového odboru úradu vlády Tatiana Kmecová. Tlačový odbor bežne neodpovedal na otázky novinárov a expremiér poskytoval rozhovory webovým a printovým médiám len výnimočne, hoci do televíznych debát a diskusií v rádiách chodil často, zásadne však sám bez politického oponenta.

Éra bez hovorcu

V prípade Matoviča išlo o veľký obrat v jeho prístupe k novinárom. Od roku 2010, keď sa stal prvýkrát poslancom Národnej rady, dával rozhovory veľkej väčšine médií v podstate „obratom“, chodil do televíznych duelov a bolo vidno, že si ich vychutnáva. A ak nemohol hovoriť s novinármi, odpoveď sa dala jednoducho získať cez hovorcu OĽaNO.

Heger hovorí, že s jeho príchodom na úrad vlády sa vráti aj funkcia hovorcu, zatiaľ ho hľadá. „Určite budem posilňovať komunikačný tím a určite budem mať hovorcu,“ povedal Denníku N. Na úrad vlády sa s ním už presťahoval aj jeho doterajší mediálny poradca Ivan Štulajter.

Ide o bývalého dlhoročného novinára, ktorý pracoval v Rádiu Slobodná Európa a v denníku SME. Potom bol niekoľko rokov komunikačným poradcom Richarda Sulíka a aj šéfom komunikačného oddelenia SaS. Štulajter by mal byť ďalej Hegerovým mediálnym poradcom, nie šéfom tlačového odboru úradu vlády.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Skutočnosť, že premiér nemal hovorcu či hovorkyňu, je unikát v našich aj svetových pomeroch. Úlohou hovorcu nie je len uvádzať tlačové konferencie, ale aj samostatne komunikovať s médiami. Predsedu vlády môže pri vzájomnej dôvere medzi nimi výrazne odbremeniť od jeho práce či už pri formulovaní odpovedí na otázky médií, alebo pri spravovaní sociálnych sietí. Hovorcovia premiérov väčšinou bývajú aj členmi ich poradných tímov, ktorí spolupracujú na nastavení ich komunikačných stratégií. S predsedami vlád cestujú i na zahraničné návštevy a komunikujú aj so zahraničnými novinármi.

Igor Matovič však počas roku svojej vlády nemal nielen hovorcu, ale ani stabilný mediálny tím. Radil mu najmä šéf tlačového odboru úradu vlády Richard Pekár, istý čas aj bývalý redaktor spravodajstva RTVS Pavol Kalinský a pomáhal aj ďalší niekdajší redaktor RTVS Martin Kalužák. Práve o ňom sa minulý rok špekulovalo, že by sa mohol stať hovorcom. To sa však nikdy nestalo a Pavol Kalinský ponuku robiť premiérovi robiť hovorcu neprijal. Igor Matovič tak využíval na svoju komunikáciu namiesto hovorcu predovšetkým svoj Facebook.

Nová doba

Aká bude teraz komunikácia Eduarda Hegera? „Budem fungovať tak ako na ministerstve financií. Ten ‚hub‘ bude vždy komunikačný tím,“ vraví. „Určite chcem odpovedať na akékoľvek otázky. Uvidíme, ako rýchlo sa to bude dariť. Na ministerstve financií sme odpovedali v čase od dvoch hodín do troch dní,“ opisuje, ako by po novom mal fungovať tlačový odbor.

Na ministerstve financií mal funkčné tlačové oddelenie, ktoré odpovedalo profesionálne. Jeho hovorcom bol bývalý redaktor TA3 Pavol Kirinovič, ktorého teraz „zdedil“ Igor Matovič.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda vlády hovorí, že rozhovory bude dávať nielen televíziám, ale aj printovým médiám a webom. „To som robil aj ako minister. Počkám si však na šéfa komunikácie, aby sme si s ním dohodli stratégiu komunikácie aj rozhovorov – ich frekvenciu, témy, aj médiá.“ Premiér vraví, že nemá žiadnu „čiernu listinu“ médií, ktorým rozhovor nedá. Výnimkou sú pre neho len dezinformačné weby.

Bude Heger chodiť aj do debát s politickými lídrami? „Zatiaľ nie. Budeme pokračovať v tradícii, ktorú vytvoril ešte Robert Fico. A neskôr uvidíme,“ odpovedá nový predseda vlády. Práve s predsedom Smeru pritom Heger len nedávno diskutoval v politickej diskusnej relácii televízie Joj Na hrane 26. marca, teda v čase, keď sa už očakávalo, že vymení Igora Matoviča na poste premiéra.

Heger však nevylučuje, že rozhodnutie nechodiť do debát s ostatnými politikmi časom zmení. V diskusii bez politického oponenta bol aj teraz v nedeľu v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Eduard Heger si začína zostavovať aj svoj poradný tím. Mená ešte nehovorí. Na stránke úradu vlády sú ako poradcovia predsedu vlády stále uvedení Matovičovi ľudia.

Poradný zbor viedol podnikateľ Ľubomír Ščasný, vo veciach pôdohospodárstva a eurofondov mu radil dlhoročný bankár a bývalý šéf slovenskej pobočky ruskej Sberbank Samuel Vlčan, v oblasti dopravy bývalý poslanec Ján Marosz, ktorý bol minulý rok krátko štátnym tajomníkom ministerstva dopravy. Mal aj poradcu pre digitalizáciu Jána Bučkuliaka, poradkyňu pre záležitosti EÚ Ľubicu Karvašovú a pre zelenú ekonomiku a plán obnovy Líviu Vašákovú. Matovičov zbor poradcov bol výrazne štíhlejší než Ficov, ktorý mal v určitých obdobiach aj viac ako 20 členov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eduard Heger

Igor Matovič

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie