Denník N

DMX patril k najvplyvnejším rapperom, ale sprevádzali ho démoni aj hriechy minulosti

(18. 12. 1970 – 9. 4. 2021). Foto - Seven Arts Music
(18. 12. 1970 – 9. 4. 2021). Foto – Seven Arts Music

Rapoval o tom, že má srdce, ktoré nedokáže krvácať. Vo veku 50 rokov zomrel Earl Simmons.

Hip-hop prišiel o jednu zo svojich najväčších ikon. „Ak teraz padnem na zem a zomriem, moja posledná myšlienka bude: ‚Prežil som pekný život,‘“ povedal pred necelými dvoma mesiacmi, keď poskytol rozhovor pre Revolt.

DMX, vlastným menom Earl Simmons, zomrel v piatok 9. apríla vo veku 50 rokov. Pred týždňom ho hospitalizovali po infarkte, posledné dni života prežil na prístrojoch.

Na vrchole slávy bol na konci 90. rokov, keď patril medzi tých, ktorí zmenili celý žáner. Status jedného z najvplyvnejších rapperov bolo vidieť počas minulého leta, keď sa zúčastnil rapového súboja s legendárnym Snoop Doggom na VerzuzTV.

https://www.youtube.com/watch?v=RG4TRTbENnE

„Celý jeho životný príbeh bol o tom, ako stojí pred nebezpečenstvom skorej smrti. A nakoniec sa smrtka vždy otočila za roh,“ napísal kritik Justin Tinsley.

DMX sa dokázal dostať na vrchol vďaka vlastnej autenticite. Do tvorby vkladal démonov zo svojho vnútra, s ktorými vždy bojoval. Od ostatných ho odlišoval aj surovo znejúci rap.

Najlepšie to vystihol uznávaný hudobný expert Jeff Weiss. „Nik nevyžaroval viac agónie, bolesti a atómovej energie. Trpel za všetky naše hriechy a aj za tie svoje. Bol to možno najsurovejší rapper všetkých čias. Nepretvaroval sa, išiel z neho iba čistý adrenalín a bezuzdný génius,“ konštatoval. DMX dokázal skvele vyjadriť utrpenie a vďaka tomu si získal aj ľudí, ktorí mali vnútorné problémy. Práve preto sa o ňom často hovorí ako o „temnej“ hviezde amerického hip-hopu. Darilo sa mu však vydávať aj hity ako X Gon’ Give It To Ya a Party Up, ktoré nechýbajú v takmer žiadnej posilňovni ani na party.

Vyrastal v Yonkers na predmestí New Yorku a mal ťažké detstvo. Otec rodinu opustil, Earl býval iba so súrodencami a s matkou, ktorá ho týrala. Raz mu metlou vyrazila dva zuby. „Mám problém s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie