Denník N

Týždeň v NHL: Hokej mu bral radosť zo života, teraz je hrdinom Toronta a vytvoril rekord NHL

Jack Campbell. Foto - TASR/AP
Jack Campbell. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

brankár Toronta Jack Campbell nastúpil v tejto sezóne do jedenástich zápasov a všetky ich vyhral. Z večného náhradníka, ktorý sám seba považoval za zlyhanie, je rekordér NHL.

Rekordérom bude čoskoro aj útočník San Jose Patrick Marleau, ktorý v počte odohraných zápasov preskočí slávneho Gordieho Howa. Jeho príbeh je smutný aj krásny zároveň.

Vancouver Canucks sa medzičasom premoril brazílskou mutáciou koronavírusu. NHL chce, aby odohral zvyšných 19 zápasov za 31 dní, čo v tejto situácii nemusí byť práve jednoduché.

V Týždni v NHL sa dočítate: 

  • prečo chcel Jack Campbell skončiť s hokejom;
  • čo má spoločné so Slovákom Petrom Budajom;
  • prečo silné tímy nechcú Patricka Marleaua;
  • aký netradičný zvyk mu pomáha hrať aj v 41 rokoch;
  • čo všetko komplikuje návrat Vancouveru po covide;
  • čo doteraz vieme o vakcinácii hokejistov v NHL.

Týždeň v NHL vám prinášame každú nedeľu počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


1. Campbell neprehráva

Keď jeho spoluhráč Zach Hyman strelil pol minúty pred koncom sobotňajšieho zápasu proti Ottawe Senators gól do prázdnej bránky, Jack Campbell si s úľavou vydýchol.

Jeho tím vyhrával 6:4 a brankár Toronta Maple Leafs vedel, že sa práve stal rekordérom NHL. Hoci o niekoľko sekúnd neskôr inkasoval piaty gól v zápase, za ktorý sa mu ihneď ospravedlnil aj samotný Hyman, radosť mu to už nepokazilo.

Toronto si ustrážilo jednogólové vedenie a Campbell sa stal prvým brankárom v dejinách ligy, ktorý dokázal zvíťaziť vo svojich úvodných jedenástich zápasoch v sezóne.

Prekonal tak rekord svojho brankárskeho vzoru Careyho Pricea z Montrealu, ktorý do ročníka 2016/2017 vstúpil desiatimi víťazstvami za sebou.

Campbell mal vo svojom historickom zápase úspešnosť zákrokov pod 85 percent, čo je jeho najhorší výkon v sezóne. „Rozhodne dlžím chlapcom večeru,“ poznamenal s typickým skromným úsmevom na pozápasovej tlačovej konferencii.

„Bol to zábavný zápas, no určite od seba očakávam viac. Som vďačný za to, že máme skvelý tím, ktorý ma dnes podržal,“ dodal 29-ročný Američan.

Cítil, že všetkých zradil. Nový rekordér NHL pritom väčšinu svojej kariéry odohral ako náhradník a ešte pred pár rokmi uvažoval, že s hokejom skončí.

Za Dallas Stars, ktorý si ho v roku 2010 ako 18-ročného vybral z 11. miesta v drafte, odohral jediný zápas a dostal v ňom šesť gólov. Nepresvedčil ani na farme v Texase, kde ho trápili aj časté zranenia. Svoje pôsobenie v AHL považoval za zlyhanie.

„Vždy som sa hanbil za to, že som sa nedostal do NHL oveľa skôr,“ vravel Campbell pred troma rokmi pre nhl.com. „To, či som dobrým alebo zlým človekom, som posudzoval podľa toho, či som vyhral alebo prehral,“ povedal.

Campbell nedokázal stráviť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie