Denník N

Koronové bábätká a ich mamy: často samy, bez návštev a pomoci starých rodičov

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Dve Zuzany, Tamara, Marcela a Andrea sa stali mamami počas pandémie. Hovoria o tom, aké to je a čo im najviac chýba.

Tamare a jej manželovi sa ich prvé dieťa – syn – narodilo 5. marca 2020, teda presne deň pred prvým potvrdeným prípadom korony na Slovensku. Naša čitateľka je jednou z tých, ktoré sa ozvali na výzvu, aby opísali, aké bolo čakať a porodiť dieťa počas pandémie koronavírusu.

„Bol to náročný rok, manžel pracuje z domu, ale sme na všetko len sami, ja rodičov nemám a svokrovcov sme k sebe nepúšťali pre riziko nakazenia. Potrebovali sme si byť istí, že budeme zdraví a budeme sa môcť postarať o synčeka a nie ležať v posteli s horúčkami,“ opisuje prvý rok života svojho syna Tamara.

So synom plánovala chodiť na plávanie, ale ani z toho nič nebolo, lebo sa obávala rizika v plavárni.

Nové mamy, hlavne prvorodičky, sa aj bez pandémie sťažujú na nedostatok sociálnych kontaktov. Tamara hovorí, že jej kontaktom so svetom boli kamarátky na sociálnej sieti a internetová skupina na podporu dojčenia. Von chodili len sami – na prechádzky do lesa.

Jej syn práve začína chodiť, ale kúpiť mu topánočky je problém, keď sú obchody zatvorené.

Tehotná počas korony

Zuzana zistila, že je tehotná, v apríli, jej syn sa narodil posledný deň roka 2020. Koronové opatrenia podľa nej „korešpondovali“ s jej tehotenstvom.

„Počas prvého trimestra, keď mi bolo zle a na všetko som si zvykala, mi veľmi pomohlo, že som mohla mať home office a nemusela som sa trmácať hodinu do práce a hodinu späť. V lete, počas druhého trimestra, keď prišlo uvoľnenie, sme mohli s manželom vycestovať na dovolenku aj navštíviť mojich aj jeho rodičov a na jeseň v tretej vlne, keď zas nariadili home office, som bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie