Denník N

Deň predtým tam zapli nové odstredivky: izraelská operácia vrátila iránsky jadrový program o deväť mesiacov späť

Iránsky prezident Hassan Rúhání so šéfom iránskej atómovej organizácie Alím Akbarom Sálehím pri nových centrifúgach. Deň nato došlo v Natanze k sabotáži. Foto - TASR/AP
Iránsky prezident Hassan Rúhání so šéfom iránskej atómovej organizácie Alím Akbarom Sálehím pri nových centrifúgach. Deň nato došlo v Natanze k sabotáži. Foto – TASR/AP

Irán bol znovu svedkom sabotáže vlastného jadrového programu: okamžite z nej obvinil Izrael.

Teherán to nazval „nukleárnym terorizmom“ a sľubuje Izraelčanom odvetu. Práve ich tajnú službu viní zo sabotáže v jadrovom zariadení Natanz, ktoré zohráva kľúčovú rolu pri obohacovaní uránu.

V nedeľu tam došlo k explózii a následnému blackoutu. Izraelskej tajnej službe sa tak podľa New York Times podarilo vrátiť iránsky jadrový program deväť mesiacov späť.

Ide o tému, ktorá je pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Iráne veľmi horúca. Hovorí sa o nej aj v iránskom akčnom seriáli, kde je umiernený vyjednávač a šéf diplomacie vykreslený ako nekompetentný politik, ktorý sa nechá manipulovať agentmi MI6.

Na akčné scény však Irán nepotrebuje fiktívny špionážny thriller. Také veci sa tam dejú pravidelne.

Kľúčové podzemné zariadenie

Podľa zdrojov amerického denníka veľká explózia v nedeľu kompletne zničila nezávislú a veľmi silne stráženú elektrickú distribučnú sieť, ktorá dodáva energiu podzemným centrifúgam na obohacovanie uránu.

Natanz sa nachádza v púštnej oblasti v provincii Isfahán v centrálnom Iráne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie