Denník N

Gagarin nevedel, že sa hlási do vesmírnej misie. Či sa vráti, nebolo isté, pred jeho letom zlyhala polovica štartov

Jurij Alexejevič Gagarin. Zdroj - TASR/AP
Jurij Alexejevič Gagarin. Zdroj – TASR/AP

Bojový pilot Jurij Gagarin zvládal tlak s ľahkosťou. Počas čakania na štart a riešenia technických problémov si pospevoval a do riadiaceho bunkra ohlásil: „Nálada je výborná, cítim sa výborne.“

Ráno 12. apríla 1961 vyletel prvý človek do vesmíru. Let Jurija Gagarina trval 108 minút a Zem po obežnej dráhe obletel len raz. Pred šesťdesiatimi rokmi to však predstavovalo vedeckú fantastiku, ktorá sa stala realitou.

Let prebehol počas studenej vojny, ktorej súčasťou boli aj vesmírne preteky medzi Sovietskym zväzom a USA. Obe krajiny sa snažili vyslať prvého človeka do vesmíru, no pre Američanov to bolo „na body“ obzvlášť dôležité.

Sovietsky zväz mal totiž za sebou úspešné vypustenie prvej umelej družice Zeme Sputnik 1 v roku 1957, ako aj satelitu Sputnik 2. Na jeho palube bol pes Lajka.

Túlavá sučka síce uhynula pre stres a prehriatie predčasne (bolo to 5 až 7 hodín od štartu, ruské úrady priznali túto skutočnosť až v roku 2002), no napriek tomu bola prvým živým tvorom, ktorý sa dostal do vesmíru.

Aj ďalšie vesmírne preteky vyhral Sovietsky zväz, keď mali prvého človeka vo vesmíre, ktorý sa z neho úspešne vrátil. Spojené štáty vybrali na túto misiu astronauta Alana Sheparda, ktorý mal letieť už v apríli 1960, no let pre technické problémy niekoľkokrát odložili. Vďaka úspešnému letu sa z Gagarina stala celosvetová celebrita známa dodnes.

Jeden z 3 500

Výber kandidátov na prvého človek vo vesmíre prebiehal v Sovietskom zväze tajne. V lete 1959 posudzovali dvaja lekári 3 500 letcov, ktorých vybrali vopred ako potenciálnych kozmonautov.

„Tí muži vôbec netušili cieľ takýchto pohovorov,“ povedal pre Airspace Magazine Stephen Walker, autor knihy Beyond (Ďalej), ktorá vychádza pri príležitosti 60. výročia Gararinovho letu do kozmu. Autor v nej zhrnul celý príbeh Gagarinovej misie.

Jurij Gagarin. Zdroj – TASR/AP

Po takomto pohovore, ktorý bol zväčša o kariére, ambíciách či rodine, zúžili lekári výber na približne 300 mužov.

Walker píše, že aj keď naznačili, že ide o nový typ leteckého stroja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie