Denník N

Zníženie drakonických trestov za držanie marihuany ide na koaličnú radu, obvineným svitá malá nádej

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

V koalícii sa začína debatovať o konkrétnom návrhu na miernejšie tresty za marihuanu, detaily zatiaľ vládni poslanci neprezrádzajú. Na dekriminalizáciu to zatiaľ nevyzerá.

V posledných týždňoch sa dalo prečítať viacero príbehov ľudí, ktorým za kúpu alebo vypestovanie marihuany hrozia dlhoročné tresty.

Denník N cez víkend zverejnil osud 27-ročného Roba Džunka, ktorý bol neprávoplatne odsúdený na 12,5 roka za to, že uňho pri policajnej razii v pivárni našli necelých 8 gramov marihuany. Keďže bol v podmienke, lebo ho s trávou chytili už pred pár rokmi, vzťahovala sa naňho trestná sadzba od 10 do 15 rokov.

Vo väzbe je dnes aj 60-ročný pán Miloslav, ktorý si na svojej farme, kde choval sliepky, husi a kačky, vypestoval jedenásť rastlín cannabisu. Bol presvedčený, že marihuana mu pomáha na vysoký krvný tlak. Aj keď len tri z jedenástich rastlín obsahovali THC, teda hlavnú psychoaktívnu zložku marihuany, za výrobu drogy „v značnom rozsahu“ mu hrozí 15 až 20 rokov. Sušina z týchto rastlín totiž mala vyše dvoch kíl.

Vo väzení si svoje tresty odpykávajú aj Šarovci zo Skalice. Syn zasadil v otcovom vinohrade pár stoniek konopy, za mreže putovali obaja. Syn na šesť rokov a osem mesiacov, otec dokonca na desať rokov.

O zmiernení prísnych trestných sadzieb za marihuanu sa na Slovensku hovorí už roky, zatiaľ sa však nikdy zákon zmeniť nepodarilo. Teraz prichádza ministerstvo spravodlivosti s návrhom na zníženie drakonických trestných sadzieb opäť. V pondelok večer by sa malo o návrhu hovoriť aj na koaličnej rade.

Koľko rokov za koľko trávy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie