Denník N

Olympiáda so ženami? Neestetické a nemiestne, povedal barón de Coubertin. Prvý maratón bežali až po 88 rokoch

Panaténsky štadión, na ktorom sa konali hry v roku 1896. Fotografia je z roku 2020. Foto – AP/TASR
Panaténsky štadión, na ktorom sa konali hry v roku 1896. Fotografia je z roku 2020. Foto – AP/TASR

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

novoveké olympijské hry oslavujú v týchto dňoch 125 rokov. Konali sa v Aténach a bežecké disciplíny boli ich dôležitou súčasťou.

V šprinte na sto metrov skončil na treťom mieste rodák zo Slovenska, v maratóne, ktorý zažil celosvetovú premiéru, zas zvíťazil pastier z Grécka.

Práve maratón bol pre domácich fanúšikov vrcholom hier. Na atletické prvenstvo neúspešne čakali od začiatku olympiády a maratónsky beh bol poslednou príležitosťou na zmenu.

Keď poslovia na koňoch priniesli na olympijský štadión správu, že sa domáci bežec blíži do finále na prvom mieste, 80-tisícový dav vybuchol od radosti.

O pár minút neskôr už diváci vítali v cieli nového národného hrdinu.

Bežec z chudobných pomerov zvládol 40-kilometrovú trať tesne pod tri hodiny, aj keď bežal oblečený v ľudovom kroji.

Čo na tom, že by dnes Spyridon Louis zaostal za najlepšími o viac ako hodinu.

Podľa viacerých zdrojov sa na štart maratónu postavila aj Grékyňa Stamata Revithiová, no organizátori jej nedovolili bežať. Zakladateľ novovekých hier barón Pierre de Coubertin konštatoval, že účasť žien by bola „nemiestna a nezaujímavá“.

Prvý olympijský maratón si preto odbehla na druhý deň sama.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Na konci 19. storočia bol maratónsky beh veľkou neznámou. Dokonca takou veľkou, že si ani organizátori prvej novovekej olympiády neboli istí, či je vôbec v ľudských silách odbehnúť 40 kilometrov bez ujmy na zdraví.

Dva mesiace pred olympiádou preto zorganizovali skúšobné preteky, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie