Denník N

V Nemecku sa rozhoduje o budúcnosti po Merkelovej. Do hry vstúpil populárny premiér

Armin Laschet a Markus Söder. Foto - TASR/AP
Armin Laschet a Markus Söder. Foto – TASR/AP

Budúci nemecký kancelár môže byť z Bavorska. Do boja o post, ktorý na jeseň uvoľní Angela Merkelová, sa zapojil premiér tejto spolkovej krajiny a líder CSU Markus Söder.

O Söderových ambíciách sa hovorilo už dlhšie, no 54-ročný politik ich oficiálne potvrdil až v nedeľu, keď oznámil, že by chcel viesť spoločnú kandidátku CDU/CSU. Jeho výhodou je, že je obľúbenejší ako Armin Laschet, ktorý sa v januári stal predsedom CDU.

O tom, kto CDU/CSU povedie do volieb, sa však rozhoduje vnútri hnutia a nielen na základe popularity. Analytik Milan Nič preto v tejto chvíli dáva väčšie šance Laschetovi.

„Söder má šancu, ak si veľká časť CDU nebude želať za kancelára svojho predsedu alebo bude mať pochybnosti o tom, či by s ním na čele mali šancu vyhrať,“ vraví.

Pôjde o veľa

Laschet a Söder sú dvaja rozdielni politici s rozdielnym štýlom, vysvetľuje Nič. „Laschet je konsenzuálny politik, mediátor, Söder buldog, ktorý občas ide až na hranu,“ vraví analytik z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Södera opisuje ako moderného politika a lídra s dobrým mediálnym tímom, ktorý rýchlo reaguje na sociálnych sieťach a nemá problém zmeniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie