Denník N

Ako je to vlastne so záujmom verejnosti o Sputnik V

Dovoz vakcín Sputnik V. Foto - TASR
Dovoz vakcín Sputnik V. Foto – TASR

Naozaj máme pol milióna občanov, ktorí by sa dali očkovať iba Sputnikom?

Autorka je sociologička

Keď sa vo februári 2021 premiér Matovič rozhodol prekvapiť svojich koaličných partnerov i verejnosť kúpou neregistrovanej vakcíny Sputnik V, argumentoval zisteniami agentúry AKO zo začiatku februára, podľa ktorých by sa vďaka tejto vakcíne mala zvýšiť ochota zaočkovať sa o bezmála šesť percentuálnych bodov. „Ide o 300-tisíc navyše zaočkovaných ľudí,“ vyčíslil a zvestoval podpísanie dohody s Ruskom, vďaka ktorej mali do júna 2021 prísť na Slovensko až dva milióny dávok tejto vakcíny.

„Jediným riešením je zaočkovať ľudí dobrými vakcínami, a takou určite Sputnik V je,“ ubezpečoval občanov napriek tomu, sa nemohol oprieť o schválenie vakcíny Európskou liekovou agentúrou. Informácia o tom, že ide o neregistrovanú vakcínu, nebola do výskumu, o ktorý sa bývalý premiér opieral, zahrnutá.

Igorovi Matovičovi sa nedá uprieť jedno: podarilo sa mu zasiať medzi politikov i médiá presvedčenie, že významná časť slovenskej verejnosti sa nevie dočkať možnosti zaočkovať sa ruskou vakcínou. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa v politických diskusiách a v mediálnom priestore argumentovalo ešte vyššími číslami.

Po tieto dni portál Aktuality.sk poznamenal, že „aj napriek pochybnostiam o spoľahlivosti ruskej vakcíny by sa ňou podľa prieskumu chcelo dať zaočkovať pol milióna Slovákov. Ich vôľu a presvedčenie netreba prehliadať, ale rešpektovať“. Minister obrany Jaroslav Naď v TA3 pripomenul, že „pol milióna obyvateľov krajiny má záujem o očkovanie len ruskou vakcínou“.

Sám Igor Matovič išiel v počte potenciálnych prijímateľov Sputnika ešte ďalej. Z cesty do Moskvy na Facebooku reportoval, že urobí všetko pre to, aby „pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohlo na Slovensku konečne začať očkovať“. Po rokovaniach údajným nepriateľom Sputnika vyčítal, že spustili svoju geopolitickú špinavú hru“, a obvinil ich, že primali Rusov požiadať o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy: „Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku!“

Niektoré zistenia výskumu Ako sa máte, Slovensko? z konca marca 2021 však umožňujú uviesť záujem verejnosti o ruskú vakcínu do reálnejšieho kontextu.

Prijateľnosť Sputnika a záujem o očkovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie