Denník N

Dekan, ktorý navrhol Baťovú na medailu: Na sociálnych sieťach to bol lynč

Ján Klimas. Foto - TASR
Ján Klimas. Foto – TASR

Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas hovorí, že výsledok tejto situácie môže byť aj pozitívny. Vedci získajú pocit, že sa za seba vedia postaviť.

Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas navrhol, aby riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová získala Medailu PhMr. Vladimíra J. Žuffu za prínos do slovenského lekárnictva. Baťovú Klimas navrhol, aby prejavil úctu a rešpekt k Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv.

Prečo ste navrhli Zuzanu Baťovú na Medailu PhMr. Vladimíra J. Žuffu?

Doktorka Baťová a Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa v týchto dňoch dostali do nepochopiteľnej situácie, že sa naznačovali pochybnosti o ich práci a štandardizovaných postupoch. Pri čítaní niektorých príspevkov na sociálnych sieťach by sa dalo hovoriť až o lynči. Je to strašné a úplne bezdôvodné. Ako farmaceut viem odhadnúť, akú náročnú a zodpovednú prácu vykonávajú, a počas pandémie sa to ešte znásobilo. Mám profesijnú, ale aj ľudskú potrebu postaviť sa na jej obranu a povedať, že si zaslúžia moju úctu a rešpekt.

Aké boli na návrh reakcie?

S potešením som zistil, že moji spolupracovníci na fakulte a naši študenti to vnímajú veľmi podobne. Navrhnutie na vážne farmaceutické ocenenie spĺňa nielen obsah toho, čo chcem povedať, ale aj úroveň, ktorú si Zuzana Baťová a Ústav pre kontrolu liečiv, ktorý reprezentuje, zaslúžia. Je to asi len malé gesto, ale pre mňa má význam to urobiť, lebo je to signál, že farmaceuti si zodpovedne a spoľahlivo plnia svoje úlohy, a pripomenutie, že sú významným prínosom k ochrane zdravia spoločnosti.

Kedy sa o udelení rozhodne?

Prezident farmaceutickej spoločnosti mi pred chvíľou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie