Denník N

Ako sa z českých škôl stali samotestovacie centrá. Reportáž z prvého dňa po návrate do tried

Ampuliek s roztokom nie je dostatok, učitelia preto musia obchádzať deti a kvapkať. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Ampuliek s roztokom nie je dostatok, učitelia preto musia obchádzať deti a kvapkať. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V pondelok o pol ôsmej ráno začínajú pred školu na Vojtešskej ulici v centre Prahy prichádzať prvé deti s rodičmi. Nad vstupom je ešte veľkonočná výzdoba, popod ktorú na ulicu vyjde vrátnička a začína udeľovať prvé pokyny.

Covid už mala, zhluku detí ani ich rodičov sa nebojí. Než im začne vysvetľovať logistiku testovacej akcie, rúško si posunie pod bradu.

„Deti, ktoré sa budú testovať s rodičmi, zamieria do telocvične. Ostatné do tried,“ kričí nahlas, aby ju všetci počuli.

Pred školou čaká aj matka, ktorá si po dohovore s riaditeľom priniesla pre syna test zo slín. Chlapec má poruchu správania a testovať výterom z nosa ho rodičia nechcú.

Okolo 7:40 sa trúsia do budovy prvé deti s rodičmi. Vrátnička kontroluje, či majú všetci respirátory alebo rúška, pre istotu má pripravených niekoľko škatuliek s náhradnými v detských veľkostiach.

Tento týždeň sa totiž vracajú iba tí najmenší – prváci a druháci –, dohromady osem tried. Polovica piatych tried z tejto školy sa dnes tiež testovala, ich výučba však prebieha v budove druhého stupňa.

Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Šesť kvapiek roztoku

Deti síce majú do školy vstupovať po malých skupinkách, hlúčiky kamarátov sa však tvoria už na ulici. Nevideli sa tak dlho. S riaditeľom Petrom Tlustým sa poberáme k telocvični, kde už je rad asi desiatich detí s rodičmi. Väčšina žiakov vyzerá spokojne, jeden nadšene kričí „testovanie“.

V telocvični sú rozostavené v dostatočnej vzdialenosti od seba lavice a na prvej z nich ležia škatule s testami. Škola dostala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie