Denník N

Putin chce ukrajinským gambitom získať pozornosť, nie územie

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ruský prezident chce, aby USA a Európa viac rešpektovali jeho moc formovať geopolitiku.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Takmer teatrálne presuny ruských vojsk k ukrajinským hraniciam v posledných dňoch, ktoré niektorí pozorovatelia označili za najväčšie od roku 2015, hovoria západným lídrom nepríjemnú pravdu: Keby malo Rusko chuť na veľkú vojenskú operáciu, Ukrajina by bola odkázaná na jeho milosrdenstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin, oportunista, ktorý v roku 2014 využil ukrajinský zmätok, aby sa zmocnil Krymu, teraz určite vidí podobnú šancu, pričom ak by spustil vojenskú operáciu, domácej odozvy sa nemusí báť. Existujú však dobré dôvody, aby sme dospeli k záveru, že to, čo Putin skutočne chce, nie je viac ukrajinského územia, ale väčší rešpekt zo strany USA a európskych susedov k tomu, čo považuje za svoju schopnosť presadzovať záujmy Ruska.

Sú pripravení

Po minských dohodách z roku 2015, ktorých cieľom bolo ukončiť boje na východe Ukrajiny a začať mierový proces, by sa dalo pokojne predpokladať, že domáce prekážky zmiernili Putinovu chuť na rozsiahly vpád do susednej krajiny. Tento argument do istej miery stále platí. Putinova popularita (ktorá je vďaka pochopiteľnej opatrnosti respondentov vyššia, než keby sa vyjadrovali slobodne,) je iba mierne nad historickými minimami. Moja analýza údajov z GDELT, globálnej databázy udalostí podporovanej Googlom, ukazuje, že protestná aktivita je v Rusku asi dvakrát vyššia ako pred rokom, čo by vzhľadom na ekonomické následky koronavírusu nebolo prekvapujúce.

Putinovo minuloročné pošliapanie ruskej ústavy, ktoré mu v podstate umožňuje držať sa v prezidentskom úrade dovtedy, kým bude mať kontrolu nad bezpečnostným aparátom, však spôsobilo, že sú spomínané prekážky menej dôležité. Ruský prezident, ktorý sa považuje za historickú postavu a čoraz viac sa spolieha na hrubú silu, aby vyriešil akýkoľvek náznak opozície, sa už nemusí obávať o svoju legitimitu. Ruskí propagandisti sú viac než pripravení vyvinúť veľké úsilie, ak budú musieť ospravedlniť útok na Ukrajinu. Margarita Simonjan, šéfredaktorka televíznej siete RT, dlho používala svoj kanál na propagáciu úplného ruského ovládnutia východnej Ukrajiny. A Dmitrij Kiseľov, najznámejší prokremeľský televízny komentátor, využil svoj najnovší program na obvinenie Ukrajiny z plánovania vojny proti Rusku, ktorá má byť „druhou bratovražednou“ vojnou podnecovanou bezcitnými Spojenými štátmi.

Najhorší možný okamih

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie