Denník N

V počte prípadov India už predbehla Brazíliu, no milióny ľudí aj tak oslavovali pri Gange

Hinduisti sa počas festivalu Kumbh Méla ponárajú do rieky Ganga, aby zmyli svoje hriechy. Foto: TASR/AP
Hinduisti sa počas festivalu Kumbh Méla ponárajú do rieky Ganga, aby zmyli svoje hriechy. Foto: TASR/AP

India je najväčšší výrobca vakcín: keď jej došli zásoby, zastavila export.

Je to jeden z ich najvýznamnejších sviatkov. Viac ako dva milióny hinduistov sa už od začiatku apríla, keď sa oslavy začali, ponorilo do vôd rieky Ganga na severovýchode Indie.

Hoci by mali nosiť rúška, väčšinou ich nemali. Hoci by mali dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, v tom dave sa to nedá. A hoci by sa mali pri online registrácii preukázať negatívnym testom na covid, tristo ľudí len pri náhodnom testovaní pred vstupom do areálu bolo pozitívnych.

Slovami Tiratha Singha Rawata, premiéra indického regiónu Uttarákhand, v ktorom sa oslavy Kumbh Méla konajú, „viera premôže strach z vírusu“. To povedal ešte predtým, ako covid potvrdili aj jemu.

Kritici vlády indického premiéra Naréndra Módího upozorňujú, že povoliť veľké oslavy v čase, keď krajina prechádza najsilnejšou vlnou pandémie s viac ako 160-tisícmi potvrdených prípadov denne, je hazard s cieľom udržať si hinduistických voličov.

Problém má celý svet

„Veľkosť Indie bude dominovať svetovým číslam – to, ako sa svet vyrovnáva s covidom, je závislé od toho, ako sa India vyrovnáva s covidom,“ povedal pre The New York Times epidemiológ Ramanan Laxminarayan z Centra pre dynamiku ochorení, ekonomiku a politiku vo Washingtone.

„Ak to neskončí v Indii, tak to v skutočnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie