Denník N

Premiérov mediálny poradca Štulajter: Heger sa nechce postaviť do úlohy gladiátora, ktorý bude bojovať s niekým z koalície

Ivan Štulajter. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ivan Štulajter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mediálny poradca premiéra Ivan Štulajter, ktorý predtým osem rokov radil Richardovi Sulíkovi, vysvetľuje, prečo Eduard Heger vystupuje v debatách váhavo a či bude ako premiér pretláčať svoje náboženské presvedčenie.

V rozhovore sa dočítate:

  • aký je vzťah medzi Matovičom a Hegerom;
  • ako je to s náboženským presvedčením nového premiéra;
  • prečo nebude chodiť do televíznych duelov,
  • či má Heger niečo spoločné so Sulíkom.

Eduard Heger pôsobí na prvý pohľad mäkko. Je to človek, ktorý vie aj buchnúť po stole?

Určite áno.

A to ste aj zažili alebo si to len myslíte? Keď som písal jeho profil, viacerí ľudia z jeho okolia mi tvrdili, že je takmer nemožné sa s ním pohádať. Je to dobrá alebo zlá vlastnosť?

Je to veľmi pracovitý človek, veľmi rýchlo sa mu darilo pochopiť, ako ministerstvo financií funguje. Dať v takom krátkom čase dohromady plán obnovy nie je možné bez toho, aby mal charizmu, autoritu, aby vedel riadiť a motivovať celý odborný aparát. To, že navonok vystupuje mäkko a nemieni sa do krvi hádať, je jeho štýl. On je presvedčený kresťan a má niekedy sklon nastaviť aj druhé líce.

Nehovorím, že je to dobré v politike, on to však má takto nastavené. K človeku pristupuje s dobrou vôľou, a pokiaľ s ním nemá negatívnu skúsenosť, považuje ho za niekoho, s kým sa dá vyjsť. Keď sa sklame, asi sa vie zariadiť. Jeho základným východiskom je, že ľudia sú hodní úcty, diskusie a slušnosti.

Videli ste ho za ten rok pohádať sa s niekým?

V spôsobe, na ktorý sme zvyknutí vo verejnej suterénnej politickej debate, nie.

Je teda veľmi odlišný od Igora Matoviča.

To hádam vidí každý.

Skúsme porovnávať aj ďalšie podrobnosti Matovičovej a Hegerovej povahy. Igor Matovič skoro všade mešká. Ako je to Hegerom?

Jeho časový manažment majú na starosti iní ľudia. Neviem to posúdiť.

Má Heger aj zmysel pre humor alebo je suchár?

Áno, má. A vie extrémne znášať tlak. V tomto je až mimoriadny. Vie robiť politické rozhodnutia a súčasne „behať“ medzi novinármi, pretože na komunikácii s verejnosťou mu záleží, povedal by som, že ho to baví.

Pre Hegera pracujete od volieb. Ako vyzerala práca mediálneho poradcu ministra financií za ten rok vlády?

Bol som jeho poradcom, ale aj človekom, ktorý mal na starosti i tlačové oddelenie. Ako každý poradca som ho varoval pred prípadnými rizikami, dával som pozor na jeho komunikáciu s novinármi, robil som mu prípravu na politické diskusie, ukazoval som mu slabé miesta jeho politických partnerov, pripomínal som mu, kde má on silné i slabé miesta. Je to klasická robota všetkých poradcov, ktorí sa touto oblasťou zaoberajú.

Aký je vzťah medzi Hegerom a Matovičom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie