Denník N

Poslanec OĽaNO Stančík: Nemali by sme sa uzatvárať do seba s tým, že všetci klamú a my sme jediní správni

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Matovičov status o idiotoch nebol šťastný, dištancujem sa aj od tvrdenia poslanca Gyimesiho, že Ivan Korčok je žoldnier, vraví poslanec OĽaNO Andrej Stančík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Andrej Stančík (25) je poslancom parlamentu, zvoleným za hnutie OĽaNO. Patrí k jeho liberálnemu krídlu. V rozhovore hovorí:

  • prečo vyzval klub hnutia na zmenu a sebareflexiu,
  • či je pre krajinu dobre, že premiérom nie je Igor Matovič,
  • o jeho názore na postoje poslanca OĽaNO Juraja Gyimesiho,
  • prečo sa nechal ako 25-ročný zaočkovať,
  • ale aj to, že v klube OĽaNO mienia obmedziť hlasovanie s fašistami.

Hovoríme spolu v čase, keď vám stále ešte beží karanténa po tom, čo vás dostihol koronavírus. Kde ste sa nakazili?

Dobrá otázka, na ktorú dodnes neviem odpoveď. Nebol som v kontakte s nikým pozitívnym, minimálne mi od nikoho neprišla žiadna správa. Paradoxné je, že som sa nakazil pravdepodobne týždeň po očkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca. Neviem, mohlo to byť v MHD alebo v obchode. Ľudia, s ktorými sa stýkam – ide len o ľudí z práce –, pozitívni neboli.

Priebeh ochorenia zrejme nebol nejaký ťažký.

U mňa sa to začalo únavou, ktorú som si vysvetľoval nedostatkom spánku a obdobím koaličnej krízy. V piatok som išiel na antigénový test, bol som negatívny. Pre istotu som išiel na test aj v sobotu a vtedy ma prekvapili. Aj mladí a zdraví ľudia mi písali, že ležali dva-tri týždne s ťažkým priebehom. Môj o rok mladší poslanecký kolega mal síce mierny priebeh, ale teraz po mesiaci musí chodiť na infúzie a berie antibiotiká, lebo dostal zápal pľúc. Je to nevyspytateľná choroba, no priebeh u mňa bol našťastie mierny.

Ako ste povedali, covid ste dostali týždeň po tom, čo ste sa nechali zaočkovať vakcínou AstraZeneca. Máte pritom len 25 rokov. Na očkovanie ste sa dostali vďaka tomu, že poslanci spadajú pod takzvanú kritickú infraštruktúru. Nemali ste pocit, že sa predbiehate? Predsa len, očkovali vás spolu s päťdesiatnikmi, ktorí sú oveľa zraniteľnejšou skupinou ako vy.

Túto dilemu som riešil. Najprv som si povedal, že počkám. Trochu ma presvedčilo to, že sa už niekoľkokrát nepodarilo otvoriť schôdzu parlamentu, lebo boli poslanci v karanténe alebo chorí. Keďže nás čakajú veľké hlasovania, a navyše v čase, keď som sa bol očkovať, ešte prebiehala koaličná kríza a nebolo jasné, koľko poslancov bude koalícia na hlasovaniach mať, išiel som sa zaočkovať, lebo sa už očkovala aj väčšina poslancov. Rokovať on-line zatiaľ nemôžeme.

Ale to je vaša chyba. Pandémia trvá už rok a parlament hlasovanie on-line stále nevyriešil.

Pracuje sa na tom. Vedenie parlamentu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie