Denník N

Vydrica pod Bratislavským hradom mešká s výstavbou, príčinou sú zložité práce na hradnom kopci

Výstavba štvrte Vydrica v podhradí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Výstavba štvrte Vydrica v podhradí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sú to už dva roky, čo developeri ohlásili vznik novej bratislavskej štvrte, ktorej právom prináleží prívlastok lukratívna. Územie hlavného mesta medzi Dunajom a Bratislavským hradom, nesúce historický názov Vydrica, bolo roky zanedbané.

Prvá etapa s obchodnými priestormi a bytmi, ktorá vzišla z návrhu tímu architektonických ateliérov pod vedením štúdia Compass, mala byť podľa pôvodného plánu hotová v druhom štvrťroku budúceho roka.

Zatiaľ sa však s ich výstavbou ani nezačalo. Ešte stále totiž prebiehajú prípravné práce na hradnom brale.

„Snažíme sa minimalizovať negatívne následky na okolie, a preto je proces stabilizácie časovo, technicky a finančne náročnejší, ako sme predpokladali,“ hovorí Juraj Juritka, riaditeľ z developerskej spoločnosti Lucron a zástupca spoločnosti Vydrica Development.

V rámci prvej etapy by na území medzi Zuckermandlom na dunajskom nábreží a Vodnou vežou malo vzniknúť okolo 200 bytov, ktoré už vlani v lete začala Vydrica Development ponúkať na predaj, ako aj obchodné a administratívne priestory.

Na dokončenie prvej etapy by mali plynule nadväzovať ďalšie dve etapy, po ktorých ukončení by mala byť Vydrica bezbariérovo prepojená s pešou zónou na Hviezdoslavovom námestí. Presnú podobu druhej a tretej etapy zatiaľ nepoznáme.

Priebeh stabilizačných prác hradného brala je dlhší, než sa očakávalo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo spôsobuje meškanie: komplikovaná stabilizácia hradného kopca

So zemnými prácami na hradnom brale začali v lete 2019.

Kým išlo len o odstraňovanie náletovej zelene, nevzbudzovali veľkú pozornosť. Keď však došlo k zásadnejším výkopovým prácam, pohľad na odhalený hradný kopec začal byť pomerne dramatický. A taký je dodnes.

„Každý stavebný projekt prináša počas svojej realizácie určité obmedzenia,“ hovorí Juraj Juritka na otázku, či rozumie znepokojeniu, ktoré môže súčasný stav hradného kopca vyvolávať u obyvateľov Bratislavy. Je to však podľa neho len výsledkom toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Developeri v Bratislave

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie