Denník N

Historik Švorc: Zakarpatská Ukrajina, ktorú chcel Matovič vymeniť za Sputnik V, sa stala súčasťou ZSSR nedobrovoľne

Peter Švorc. Foto N – Andrej Bán
Peter Švorc. Foto N – Andrej Bán

Nedávny pokus Igora Matoviča o vtip, ešte ako premiéra, rozvíril na Ukrajine pochopiteľné emócie a vyvolal aj reakciu našej diplomacie. Historik z Prešovskej univerzity profesor Peter Švorc objasňuje pohnuté osudy tohto územia počas 20. storočia.

V rozhovore sa dočítate:

  • o častých zmenách štátov, ktoré toto územie spravovali,
  • že môžeme hovoriť po 2. svetovej vojne o sovietskej anexii Zakarpatska, ktoré neskôr Moskva zahrnula do svojich expanzných plánov pre prípad útoku do strednej Európy,
  • ako sa toto územie pod názvom Podkarpatský Rus stalo súčasťou Československa a čo mu medzivojnová éra prosperity priniesla,
  • čo znamená označenie „rus´ki ľudy“.

Čo vám napadlo ako prvé, keď ste nedávno počuli výrok Igora Matoviča, ešte ako premiéra, že vakcínu Sputnik V vymenil za Zakarpatskú Ukrajinu?

Od začiatku som to vnímal ako pokus o vtip, lebo, ako sledujem pána Matoviča, je dosť vtipným človekom. Neskôr som zaregistroval reakcie nášho rezortu diplomacie, ktorý to vyhodnotil ako nevhodnú poznámku, a mal pravdu, lebo je to téma, ktorá sa bytostne dotýka ešte nie celkom vzdialenej, no citlivej minulosti. O to viac, že Zakarpatsko sa stalo súčasťou sovietskej Ukrajiny, a teda ZSSR, nie dobrovoľným spôsobom.

To znamená čo?

Môžeme to, podobne ako nedávne udalosti v prípade Krymu, nazvať anexiou.

Z pohľadu Kyjeva ide o Zakarpatskú Ukrajinu, z pohľadu 1. ČSR išlo o Podkarpatskú Rus. Ide o totožné územie a obe označenia sú správne?

Áno, ale treba to vidieť v historickom a geografickom kontexte. Územie dnešného Zakarpatska bolo do roku 1919 súčasťou Uhorska a dobovo neoficiálne označované ako Uhorská Rus. V žiadnom prípade, či už do roku 1918 alebo aj neskôr do roku 1945, toto územie nesusedilo so Sovietskym zväzom. Susedilo s Poľskom. Až v období 1944-45 bolo pričleňované k ZSSR. Bolo to súčasťou sovietskej mocenskej expanzie spojenej s obrovskými územnými presunmi po 2. svetovej vojne. Poľsko vtedy stratilo veľkú časť svojho východného územia.

Na druhej strane na západe dostalo bývalé nemecké územie akoby kompenzáciu jeho východných územných strát. Bol to nielen taktický, ale aj strategický krok zo strany Moskvy, lebo Poliakov tak postavili proti Nemcom.

V roku 1918, keď sa rozpadla monarchia a vznikol nový štát Československo, sa v priebehu nasledujúceho roka 1919 stáva toto územie súčasťou Československa pod názvom Podkarpatská Rus. Treba však povedať, že pripojenie územia bývalej Uhorskej Rusi sa uskutočnilo na vyslovene dobrovoľnej báze, teda nie anexiou.

Bolo o tom referendum?

Áno, ale len na pôde Spojených štátov amerických v jeseni 1918, keď sa k budúcnosti svojej domoviny vyslovilo 1113 delegátov tamojšej rusínskej gréckokatolíckej emigrácie. Na domácej pôde referendum nebolo. V zložitom prvom polroku 1919 to ani nebolo možné urobiť, lebo časť územia bola stále obsadená maďarskou Červenou armádou a tá bola súčasťou Maďarskej republiky rád. Východná časť bola zas obsadená rumunskou armádou. Len Užhorod a jeho okolie boli súčasťou Československa.

V máji 1919 sa k pripojeniu územia obývaného Rusínmi k ČSR vyjadrila reprezentatívna Centrálna ruská národná rada, ako najvyšší politický orgán väčšinového (rusínskeho) obyvateľstva dnešného Zakarpatska.

Ako sa toto územie vtedy nazývalo?

Územie dnešného Zakarpatska do roku 1919 nemalo oficiálny názov. V Uhorsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie