Denník N

Vystúpite z auta a už zakopávate o kosti. Saharské dinosaury sú pre Niger cennejšie ako ropa

Výskumník zo Seranovho tímu čistí kostru 18-metrového dinosaura. Foto – Washington Post/Matthew Irving
Výskumník zo Seranovho tímu čistí kostru 18-metrového dinosaura. Foto – Washington Post/Matthew Irving

Píše Danielle Paquettová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V tajomných zákutiach Sahary piesok ukrýva najmenej dvadsať ton dinosaurích kostí. Ležia tam lietajúce plazy aj tvory pripomínajúce opancierovaných psov.

Jedenásť druhov dinosaurov s dlhými krkmi dokonca ešte vedci neidentifikovali. Túlali sa púšťou približne pred dvesto miliónmi rokov, keď ju ešte pokrýval zelený porast.

Tento prehistorický cintorín je jednou z najväčších zbierok fosílií v Afrike, v Nigeri dokonca uvažujú o usporiadaní svetovej výstavy.

Artefakty rozpŕchnuté po svete

Vzácny objav je však v ohrození aj vinou zlodejov a pre nestále pieskové duny. Kým krajina čakala na koniec druhej vlny koronavírusu, v okolí eskalovali povstania islamistov.

„Toto je naše kultúrne dedičstvo,“ vraví Boubé Adamou, archeológ z Inštitútu pre výskum humanitných vied v nigerskom hlavnom meste Niamey, ktorý pomáhal pri odhaľovaní kostí. „Záchrana životov je však na prvom mieste.“

Niger, ktorý je dvojnásobne väčší než Francúzsko a dve tretiny jeho plochy tvorí púšť, sa už dlho pýši dinosaurím pokladom. Z piesku dodnes vytŕča množstvo kostí.

Paleontológovia v horúčavách podnikajú výpravy cez územia banditov, aby sa dostali k miestam, ktoré nazývajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie