Denník N

Venezuela: Učiteľka pomohla žiačke s interrupciou, teraz jej hrozí desať rokov väzenia

Nástenná maľba v Caracase. Foto - TASR/AP
Nástenná maľba v Caracase. Foto – TASR/AP

Muž znásilnil 13-ročné dievča, ale kým on uniká, prokuratúra chce potrestať ľudí, čo sa dieťaťu snažili pomôcť.

Keď na konci minulého roka silne katolícka Argentína legalizovala interrupcie, vo viacerých latinskoamerických krajinách si aktivistky a aktivisti za práva žien mysleli, že by im to mohlo pomôcť zmierniť drakonické potratové zákony v ich krajinách.

Príklad Venezuely však ukazuje, že to boli prehnané nádeje. Krajina sa oficiálne hlási k socializmu, ale je zároveň hlboko konzervatívna, pod silným vplyvom katolíckej cirkvi a čoraz viac aj fundamentalistických evanjelikálnych hnutí, ktoré v Latinskej Amerike získavajú podporu medzi obyvateľmi, ale aj politickými lídrami. Legálne interrupcie sú tam prakticky nemožné, v platnosti zostáva legislatíva z roku 1926.

Tá poslala do väzenia aj 31-ročnú učiteľku Vanessu Rosalesovú, ktorá v októbri minulého roka zohnala svojej 13-ročnej žiačke na žiadosť jej mamy liek misoprostol vyvolávajúci potrat. Školáčku opakovane znásilnil ich sused a vyhrážal sa jej, že ak niečo povie, zaplatí za to celá jej rodina.

Matka hľadala pomoc aj u lekára. Skonštatoval, že dievča má znaky podvýživy, ešte nie plne vyvinutú maternicu a tehotenstvo by teda bolo rizikové. Hoci už toto by teoreticky umožňovalo dievčaťu vykonať legálnu interrupciu (záchrana života matky je vo Venezuele jediný dôvod na zákrok), nepodarilo sa im nájsť nikoho, kto by sa na to podujal. To je celkom bežná prax, mnohí lekári a lekárky dokonca nahlásia ženy, ktoré sa zaujímajú o interrupciu zo zdravotných dôvodov na polícii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie