Denník N

Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc: Matovičove útoky na novinárov sú sklamaním

Pavol Szalai. Foto - Ctibor Bachratý
Pavol Szalai. Foto – Ctibor Bachratý

V Grécku v piatok zavraždili novinára. Vedúci oddelenia pre EÚ a Balkán z Reportérov bez hraníc hovorí, že grécki novinári sú na tom asi dvakrát horšie ako slovenskí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V Grécku v piatok brutálne zavraždili novinára Giorgosa Karaivaza, ktorý sa venoval kriminálnym kauzám. Pred jeho domom si ho počkali dve osoby na motorke a rozstrieľali ho. Reportéri bez hraníc veľmi podrobne mapujú situáciu novinárov vo svete, čo to pre vás znamená, keď v krajine Európskej únie zavraždia novinára?

Vražda novinára je najhorší možný scenár pre slobodu tlače a demokraciu. Je to najextrémnejšia forma cenzúry, ako to veľmi presne napísal írsky spisovateľ George Bernard Shaw. Nejde len o akýsi symbolický krok, ale konkrétne príde spoločnosť o jedného strážneho psa demokracie a vražda môže umlčať aj ostatných novinárov a ich zdroje, vrátane whistleblowerov. Pri vražde novinára vždy hrozí aj autocenzúra samotných novinárov.

Čo to konkrétne znamená pre vašu organizáciu, keď sa stane takáto udalosť?

Pre nás je to moment, keď vstupujeme do pohotovosti. Snažíme sa z danej krajiny získať o práci novinára a jeho médiu maximum informácií, rovnako aj o práci bezpečnostných zložiek. Vznášame aj prvú požiadavku, ktorou je vyšetrenie vraždy a dolapenie páchateľov. Bohužiaľ, 90 percent vrážd novinárov na svete sa nevyšetrí až do konca, čiže až k objednávateľovi, respektíve objednávateľ nie je odsúdený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie