Denník N

Kremeľ rozšíril fámu, ako ukrajinský dron zabil chlapca. Prevzal ju Chmelár i Infovojna

Aj článok z webu dezinformačného rádia Infovojna prebral verziu kremeľskej propagandy.
Aj článok z webu dezinformačného rádia Infovojna prebral verziu kremeľskej propagandy.

Údajný útok dronu môže slúžiť ako prípadová štúdia informačnej operácie. Od separatistov sa správa dostala do sveta, šíril ju Eduard Chmelár, tragédiu využil aj Uhrík. Podľa ukrajinských novinárov chlapcovu smrť zrejme spôsobila domácky skladovaná munícia.

Keď v lete 2014 prebiehala vojna na Donbase, objavil sa v ruských médiách emotívny príbeh, ktorý je dnes považovaný za klasickú ukážku kremeľskej informačnej operácie.

Ruská stanica Prvý kanál odvysielala výpoveď ženy, ktorá sa predstavila ako utečenkyňa Galina z mesta Slavjansk. Rozprávala o tom, ako ukrajinskí nacionalisti údajne ukrižovali pred zrakmi svojej matky trojročného chlapca. Aj keď novinári z ruských nezávislých médií neskôr zistili, že k príbehu nie sú žiadne dôkazy, bolo už neskoro.

„Príbeh sa dá označiť za vrchol Kremľom riadenej propagandy, ktorej cieľom je vyvolať nenávisť voči Ukrajincom. Žiadna zo správ, ktorá pôvodnú informáciu uvádzala na pravú mieru, už nemala tak masívny dosah ako vymyslená reportáž Prvého kanálu,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie