Denník N

Sputnik je pripravený na odoslanie do Maďarska. Zmluva je zatiaľ tajná a nevieme, či sme dostali to, čo sme si objednali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministri pripravia analýzu, či je možné zverejniť zmluvu o nákupe Sputnika V medzi Slovenskom a ruským výrobcom.

Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V je zatiaľ utajená. Právnu analýzu o tom, či je možné jej zverejnenie, má v krátkom čase pripraviť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) s podpredsedom vlády Štefanom Holým (Sme rodina).

Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Po rokovaní vlády nový minister opäť odmietol odpovedať na viaceré otázky o Sputniku.

Zo zmluvy by malo byť jasnejších mnoho vecí, ktoré nateraz netušíme: napríklad aj to, či ju podpísal Igor Matovič alebo Marek Krajčí, či sme sa zaviazali vakcínu netestovať v necertifikovaných laboratóriách a najmä akú presne vakcínu sme objednali.

Pochybnosti o dodanej vakcíne nastali po kritickom stanovisku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Navyše minister zdravotníctva v utorok priznal, že na Slovensko dorazili jednodávkové ampulky vakcíny, hoci už bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí vydal povolenie na očkovanie vakcínou vo viacdávkovom balení.

Nateraz tak nie je jasné, čo presne si Slovensko od Ruska v zmluve kúpilo – a či nám prišlo niečo iné, ako sme si objednali.

Fotografie TASR zo skladu v Šarišských Michaľanoch ukazujú, že na Slovensku máme ampulky s objemom 0,5 ml, ktoré sú zrejme na jednu dávku. Krajčího povolenie hovorí o balení 5 x 3 mililitrov – teda o ampulkách na viac dávok.

Adenovírusová ruská vakcína Sputnik V, ktorej prvá dávka dorazila na Slovensko 1. marca 2021. Foto – TASR

Sulík hovorí, že by mala byť verejná

Zmluva má podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie