Denník N

Riaditeľ pražskej zoo: O covide sa menšie zoo boja hovoriť. U nás zasiahol gorily aj mačkovité šelmy

Riaditeľ pražskej zoo Miroslav Bobek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Riaditeľ pražskej zoo Miroslav Bobek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V pondelok sa pražská zoologická záhrada po pol roku opäť otvorila pre návštevníkov. Zvieratá absenciu ľudí pociťovali, niektoré si však podľa riaditeľa zoo Miroslava Bobka stihli zvyknúť.

„Až sa sem zase nahrnú ľudia, bude množstvo zvierat prekvapených, či priamo vydesených,“ hovorí Bobek v rozhovore pre český Deník N, ktorý vznikol ešte pred znovuotvorením.

Opisuje aj to, ktoré zvieratá sa počas pandémie nakazili, ako liečili tigra ivermektínom, vraví, či budú musieť zvieratá predávať alebo utrácať pre straty na vstupnom, a spomína, ako viezli slony zo Srí Lanky v polorozpadnutom lietadle.

Chcela som sa vás najprv spýtať, ako veľmi zmenila pandémia pražskú zoologickú záhradu. Ale vidno to už na prvý pohľad. Je tu prázdno, len zvieracie zvuky sa oveľa viac rozliehajú a človek ich viac vníma. Pôsobí to až trochu mysticky, ale i smutne.

Keď sa tu prechádzam napríklad v nedeľu a svieti slniečko, je to tá najhlbšia depresia. Finančne sme na tom veľmi zle. Veľa vecí, ktoré sme robili, sa zastavili alebo sú ohrozené. A to je naozaj veľmi depresívny pocit.

Čo konkrétne je ohrozené?

Do 27. marca, keď sa mala začať hlavná sezóna, máme prepad odhadnutý na 133 miliónov korún (viac než 5 miliónov eur). To je to, čo sme nezískali na vstupnom, na parkovnom, na nájmoch krčiem… To je veľký krátkodobý problém. Ľudia nám našťastie posielajú peniaze, tým sa tá strata trochu zmenšuje.

O koľko?

Teraz je to pár desiatok miliónov korún.

Pekné deväťdesiate výročie založenia zoo.

Úplne úžasné. Samozrejme, máme nejaké rezervy vo fondoch a z toho čerpáme. Snažíme sa hľadať úspory, kde sa len dá. Napríklad sme obmedzili opravy. Táto cesta, po ktorej kráčame, je asi posledný asfalt, ktorý sme tu na dlhý čas urobili.

Ale verím, že magistrát nám peniaze opäť dá a nenechá nás padnúť. Robíme len údržbu a šetríme. Teraz sa už však dostávame k tomu, že zvažujem prepúšťanie ľudí. A nebudeme, samozrejme, prepúšťať chovateľov, takže v budúcnosti tu už asi nebude taká ponuka služieb pre verejnosť. A oživiť ju bude veľmi ťažké.

O akých službách hovoríte?

Zrušili sme trebárs prezentácie zvierat a cvičenie so zvieratami. Je však pravda, že práve to má ešte aj iný dôvod: v dnešnej dobe je to trochu eticky sporné. Hľadá sa hranica, čo ešte so zvieratami môžeme robiť a čo nerobiť. Inak plánujeme zrušiť aj ďalšie veci, ale nechcem to oznamovať, kým to nebude isté. Sme vo veľmi zlej situácii, ale nikdy by som nepovedal, že začneme utrácať zvieratá.

Hrozí to?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Rozhovory

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie