Denník N

Porušili zákon, pred Vianocami ich odvolali. Dnes už majú nové vysoké funkcie

Viliam Čislák. Foto – TASR
Viliam Čislák. Foto – TASR

Z jedného bývalého riaditeľa nemocnice je námestník, druhý klesol z predsedu predstavenstva na jeho člena, tretí bude radiť riaditeľke. Šéf úradu o miesto prišiel, nie však o vysoký post v štátnej poisťovni.

„Spomínané zmluvy boli uzavreté v rozpore so zákonom, keďže podľa zákona o rozpočtových pravidlách mali byť schválené vládou,“ vysvetľoval pred mesiacom minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer), prečo po škandále s predraženými objednávkami stravovania odvolal riaditeľov viacerých štátnych nemocníc.

Pokračoval vetou, že „za porušenie zákona sú zodpovedné konkrétne osoby“, a skončil tým, že sa na odstúpení „dohodol“ s riaditeľmi troch nemocníc – v Trnave, Banskej Bystrici a Poprade.

Prípadom sa zaoberá polícia, Protimonopolný úrad a aj Najvyšší kontrolný úrad. Okrem toho, že porušenie zákona potvrdil aj minister, podozrivé sú aj súťaže, pri ktorých sa vyberali dodávatelia dvojnásobne predraženej stravy na desať rokov. Koncesné zmluvy uzatvorili nemocnice s dvojicou vzájomne prepojených firiem. O kauze informoval denník SME a Transparency International.

Zmluvy za stravovacie služby sa stali popri piešťanskom cétečku symbolom decembrových demonštrácií. Rýchle odvolanie riaditeľov pomohlo verejnosť upokojiť, demonštrácie skončili a o nemocničných reštauráciách sa už nehovorí.

Ibaže všetci odvolaní naďalej pracujú vo vysokých funkciách s významným vplyvom na míňanie peňazí štátnych nemocníc.

Výmena stoličiek

Po odchode riaditeľa trnavskej nemocnice Martina Tabačeka sa jeho nástupcom stal prevádzkovo – technický námestník Martin Neštický. Čo je teraz s Tabačekom?

„Nemocnica ponúkla v súlade s platnou legislatívou Ing. Martinovi Tabačekovi voľné pracovné miesto,“ odpísal hovorca nemocnice.

Bývalý prevádzkovo – technický námestník sa teda stal riaditeľom a po ňom uvoľnenú stoličku dali v decembri odvolanému riaditeľovi.

„Vedenie nemocnice rozhodlo využiť jeho schopnosti a dlhoročné skúsenosti v manažmente zdravotníckych zariadení a zároveň zachovať kontinuitu niektorých projektov,“ vysvetľoval dôvody hovorca.

Tabaček telefón zdvihol, hovoriť o novej funkcii sa mu však nechcelo.

Kontinuita je naozaj zachovaná. Nový riaditeľ trnavskej nemocnice Neštický bol v čase tendra na vývarovňu predsedom výberovej komisie. V súťaži proti sebe vtedy bojovali firmy Dora Gastro a Hospital Catering Solutions, ktoré sú personálne aj majetkovo prepojené. Nemocnica napriek tomu tender nezrušila.

Z predsedu člen predstavenstva

Vo funkcii ostal aj odvolaný riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč. Najprv sa koncu vo funkcii bránil a hovoril, že on zákon neporušil, keďže nemocnica je akciovka so stopercentnou účasťou štátu, na ktorú sa podľa neho zákon o rozpočtových pravidlách nevzťahoval. Nakoniec odišiel, no nie o všetky funkcie prišiel.

Do decembra bol okrem riaditeľovania aj šéfom predstavenstva. Po novom už predstavenstvo nevedie, no ostal jeho členom. Nemocnica vysvetľuje, že to je vec jediného akcionára nemocnice – ministerstva zdravotníctva.

Bola v komisii, teraz šéfuje nemocnici

Pozície sa vymieňali aj v banskobystrickej nemocnici. Bývalý riaditeľ, poslanec Smeru Vladimír Baláž, je prednostom tamojšej urologickej kliniky a po novom radí novej riaditeľke Miriam Lapuníkovej, ktorá bola do decembra jeho ekonomickou námestníčkou a aj členkou výberovej komisie na vývarovne.

Vo funkcii ekonomického námestníka riaditeľa trenčianskej nemocnice zostáva aj naďalej Ján Krajči. Ten mal rovnakú funkciu aj v čase tendra na vývarovňu a šéfoval pri ňom výberovej komisii. V Trenčíne riaditeľ nepadol, gastrotender totiž uskutočnil ešte predchodca súčasnej šéfky nemocnice.

„Čo sa týka menovania námestníkov, tých si volí a menuje riaditeľ a minister do týchto kompetencií nevstupuje. Riaditeľ nesie za nich plnú zodpovednosť,“ odpísala hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová.

Riaditelia sú podľa nej len poverení do momentu, kým nových nevyberú cez konkurzy.

Bez práce nezostal ani odvolaný vedúci úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák, naďalej je členom dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo ho z tejto funkcie, v ktorej má dosah na najväčší balík peňazí v slovenskom zdravotníctve, odvolať nechce.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie