Denník N

Žiť na ceste nie je romantika. Knižná predloha Krajiny nomádov stavia film do nového svetla

Detail z obálky knihy Jessicy Bruderovej - Nomadland. Foto - W.W. Norton & Co.
Detail z obálky knihy Jessicy Bruderovej – Nomadland. Foto – W.W. Norton & Co.

Reportážna kniha Jessicy Bruderovej ukazuje kontext životnej situácie ľudí, ktorých domovom je auto.

Film Krajina nomádov (Nomadland, 2020), ktorý zbiera jedno ocenenie za druhým, si u divákov vyslúžil rôznorodé hodnotenia. Pre mnohých je to síce lyrický a dojímavý, ale aj značne naivný a trochu presladený protestsong prestarnutých hipíkov za slobodu a proti konzumu.

Reportážna knižná predloha Jessicy Bruderovej z roku 2017 (Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, český preklad pripravuje vydavateľstvo Absynt), podľa ktorej film vznikol, ho však stavia do odlišného svetla a je trochu škoda, že vo filme ten kontext chýba. Ak si totiž človek pozrie film až po prečítaní knihy, vyznieva úplne inak.

Situácia ľudí, ktorí sa rozhodli žiť v obytnom aute, je totiž zložitejšia a menej idealizovaná než vidieť vo filme. Nepoháňala ich snaha odpútať sa od zložitostí a povinností života „v systéme“, ako to bolo napríklad v životopisnom filme Útek do divočiny. Mnohých k takému rozhodnutiu, ktoré ani zďaleka nebrali na ľahkú váhu, pritlačila predovšetkým ekonomická situácia.

Postava Fern, ktorú hrá Frances McDormandová, je síce fiktívna, ale vo filme si zahrali aj skutoční nomádi, s ktorými sa Jessica Bruderová stretla a o ktorých v knihe písala: Linda May, Charlene Swankie, ktorá tak ako vo filme naozaj používa pri svojej obytnej dodávke vlajku s prekríženými hnátmi, keď chce, aby jej všetci dali pokoj. A predovšetkým tam hrá aj najznámejší zo všetkých nomádov (vandwellers, ako sami seba volajú): Bob Wells.

Amerika mimo radaru a van Halen

Jessica Bruderová si dlho myslela, že väčšinu ľudí, ktorí po krajine cestujú v obytných autách, tvoria len dôchodcovia, ktorí si po desiatkach odrobených rokov užívajú zaslúžený odpočinok. Takí síce stále existujú, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie